En ny indgang til fortiden

Søndag den 21. september kunne borgmesteren i Assens Kommune, Søren Steen Andersen, klippe snoren til en helt ny indgang til Fyns Fortid.
Lusehøj

Det skete, da han indviede et formidlingsprojekt, som er etableret ved nogle af Danmarks absolut største gravhøje vest for Voldtofte på Sydvestfyn. I et nært samarbejde mellem Odense Bys Museer, Kulturstyrelsen og Assens Kommune er der opsat informationsskilte ved nogle af områdets gravhøje, og en af højene, som hidtil har været utilgængelig, er der skabt adgang til pga. stor velvilje fra områdets lodsejere. Skilteprojektet formidler den nyeste viden om områdets rige bronzealderkultur - og QR-koder på skiltene sikrer, at man ved hjælp af smartphones kan fordybe sig i viden om området, når man er kommet hjem igen.

Formidlingsprojektet Danmarks Oldtid i Landskabet er finansieret af en generøs bevilling fra A.P. Møller & Hustru Chastine McKinney Møllers Fond samt af Odense Bys Museer og Assens Kommune.

I dag er der kun bevaret fire gravhøje i området vest for Voldtofte - Bohøj, Drengehøj, Buskehøj og Lusehøj - men indtil midten af 1800-tallet lå der mindst 25. Højene er opført i løbet af få generationer i yngre bronzealder - dvs. omkring 800 f.Kr.

Buskehøj

Højene blev rejst som mægtige monumenter over datidens fyrster; de blev placeret, så de kunne ses på lang afstand og dermed kunne sende signaler om elitens velstand og magt. I højene blev samfundets ledere begravet med eksklusive smykker og våben af bronze og guld samt importerede luksusvarer som bronzekedler, bjergkrystal - og endda en lur og en bronzebeslået vogn!

Gravhøjene ligger i et skønt landskab og er virkelig en udflugt værd. Hold øje med museumsklubbens program, for i september 2015 bliver der en guidet tur på højene, der er opført på den tid, da Voldtofte nærmest var Verdens centrum!