DNA-forsker tænder på tænder

14. december 2015

I dag har vi haft besøg af DR, som er i gang med optagelserne til en ny stor tv-serie - "Historien om Danmark" - der vises i 2017. Tv-holdet havde fokus på Odense Bys Museers samarbejde med adjunkt Morten Allentoft fra Center for GeoGenetik. De er landets førende DNA-detektiver og fortalte for snurrende kameraer om spændingen ved at undersøge de gamle menneskeknogler.

Navnlig tænderne er interessante i en DNA-analyse, og derfor blev der taget en prøve af én af Koelbjergkvindens fine tænder - samt en øreknogle fra den nyligt opgravede bisp ved Albani Torv. Hans tænder var nemlig ikke nær så velbevarede, til trods for, at han er væsentligt yngre end hende.

Nu skal det hele analyseres for at fastslå de to personers genetiske ophav, geografiske herkomst, alder, hud-, øjen- og hårfarve, køn og meget andet!

Læs mere om baggrunden her