Fund fra 2. Verdenskrig

05. november 2015

Under udgravning af en ringborg fra vikingetiden på Nonnebakken i august 2015 dukkede en række uventede genstande op af plænen foran Odd Fellow Palæet. Store mængder rustent jern, flasker, skår af adskillige tallerkener – herunder én med en karakteristik ørn og hagekors på bagsiden – pigtråd, fragmenter af en engelsk avis, papiret fra en pakke engelske cigaretter og meget mere. Hurtigt stod det klart, at der var tale om en affaldskule fra 2. Verdenskrig, hvor Odd Fellow logen husede først tyske og siden engelske soldater.

Montreudstilling på Møntergården

I den anledning viser museet nu en del af disse fund frem. Møntergården er stadig i færd med at undersøge fundene, der udstilles stort set, som da de blev hevet op af jorden. En udstilling, der dybest set består af skrald, men som fortæller en god historie om soldaternes hverdagsliv.

Tyske og engelske soldater

11. september 1944 beslaglagde den tyske værnemagt Odd Fellow logens bygninger på Nonnebakken og i oktober blev de hovedkvarter for SS-enheden på Fyn. Efter befrielsen rykkede Royal Dragoons ind i maj 1945, som forlod stedet for 70 år siden, den 5. november 1945.

Skraldet vidner om hverdagen

Ved oprydningen må både løst og fast inventar være blevet kørt ud på plænen, brændt af og efterfølgende kastet til med jord. Her er genstande fra enhver husholdning som dåser, mælkeflasker og så naturligvis øl og snapsflasker - som sammen med en tennisbold, et stykke af en grammofonplade og to flasker engelsk brylcreme vidner om hverdagen blandt soldaterne.

The Brylcreem Boys

Kort tid efter de engelske soldaters ankomst omtaltes i en af byens aviser, at de unge mænd i byen var ude efter soldaterne og ville give dem nogen på frakken - af den årsag, at de lokale piger helt havde mistet blikket for de lokale, unge mænd og havde kastet al deres kærlighed på soldaterne. Indholdet af kulen vidner således om de festlige aftener, hvor soldaterne måske fik en øl og en snaps, satte frisuren foran spejlet og gik ud for at charmere de odenseanske piger.

Udstillingen om soldaterne på Nonnebakken kan ses fra d. 5. november og året ud i forhallen til museets nye bygning i Møntestræde 1. Adgang gratis.

Kontakt:  Camilla Schjerning, museumsinspektør, telefon 6551 4654 , e-mail: caps@odense.dk