Bedre byggeskik med byvandring og bustur

Bedre Byggeskik sætte igennem mere end 25 år et meget væsentligt præg på dansk byggeri.

Men den særlige måde hvorpå århundreders erfaringer med byggeskik i det danske klima blev omsat til tidssvarende boliger har været en inspirationskilde og rettesnor for arkitekter meget længere op i tid. Bygningerne er afholdte for deres præcise proportioner, enkle og sluttede grundformer, velafstemte materialer og deres gode håndværksmæssige udførelse. Den dag i dag er Bedre Byggeskik et kvalitetsstempel, og husene, der er bygget efter foreningens principper og holdninger, er stadig attraktive. Måske er de ligefrem et sindbillede på det danske hus.

Foreningen blev stiftet på et møde den 27. juni 1915 kl. 13.30 på Fyns Forsamlingshus med ca. 400 deltagende landhåndværkere, arkitekter, ledere af tekniske skoler og repræsentanter for udstykningsforeningerne. Formålet var at fremme bedre byggeskik på landet i Danmark.

Byvandring 27. juni kl. 13.30
På 100 års-dagen og kl. 13.30 med start fra Fyns Forsamlingshus tilbyder Odense Bys Museer med arkitekt Jan Bo Jensen som turguide en vandring gennem byen, hvor vi hører om de strømninger i tiden, som førte til stiftelsen af foreningen, ser på hvordan byen og bygningerne så ud for 100 år siden og på noget af den arkitektur, som foreningen var en reaktion imod. Vi slutter med at se på en bebyggelse, som er opført efter de principper, som blev anvendt af Bedre Byggeskik. Turen varer ca. 2 timer og er ca. 5 km. lang. Der indlægges en kaffepause undervejs, så medbring kaffe og måske noget til.

Bustur 27. august kl. 17
Også på landet satte Bedre Byggeskik-foreningen sig varige spor i form af gårdbyggeri og ikke mindst de mange husmandssteder, der i 1920erne og 30erne ofte blev bygget efter foreningens principper. Lokale bygmestre og håndværkere lod sig inspirere, ligesom foreningen tegnede forslag på "typehusmandssteder". Den 27. august tager museumsinspektør Ellen Warring alle interesserede på en tur rundt til Bedre Byggeskiks landbrugsbygninger på Nordfyn. Turen foregår i bus, og der vil blive holdt pause undervejs, hvor den medbragte mad kan spises.
Mødested: Parkeringspladsen ved Søndersø gamle mejeri, Mejerivej 2, Søndersø.