H.C. Andersens fødselsdag

H.C. Andersens fødselsdag fejres på dagen den 2. april kl. 13 i H.C. Andersens Hus.

Centralt i fejringen står uddelingen af digterens eget indstiftede legat "H.C. Andersens Hjælp". I sit testamente fra 1860 indsatte H.C. Andersen som den første bestemmelse, at legatet "H.C. Andersens Hjælp" efter hans død skulle oprettes af hans pengemidler med det formål at understøtte et flittigt skolebarn i Odense til "Hjælp og Opmuntring". Legatuddelingen er derfor af væsentlig betydning, fordi H.C. Andersen - skønt han døde for 140 år siden i 1875 - stadig herigennem får lejlighed til at give et flittigt skolebarn en økonomisk håndsrækning. Legatet, der har været uddelt siden 1877, administreres i dag af H.C. Andersens Fond.

I år vil fødselsdagsfejringen være kinesisk præget. Sidste år blev 100-året for den første oversættelse af H.C. Andersens eventyr festligholdt i Kina, og i år fejres 65-året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Kina. Museet byder derfor på kinesisk musik fremført af Jinyu Ling, og historiefortæller Kari Brinch vil fortælle eventyret "Nattergalen".

Gæsterne kan også glæde sig til at høre forfatteren Jens Blendstrup, der kommer og holder en lille festtale.

I anledning af Carl Nielsen-året vil museumsinspektør Ida-Marie Vorre lære os en smuk Carl Nielsen melodi til et digt af H.C. Andersen, og efter arrangementet byder museet de fremmødte på et lille glas og lidt mundgodt.

Der er fri entré til museet den 2. april, og arrangementet, som varer godt en times tid, er åbent for alle.

H.C. Andersens fødselsdag for børnene
Kom og vær med, når vi fejrer H.C. Andersens fødselsdag sammen med havfruen på havets bund. I fællesskab pynter vi først fortællehulen med flotte fisk og havplanter, og så kan eventyret begynde. Efter fortællingen besøger vi udstillingen "Forvandlinger", der også baserer sig på eventyret om Havfruen.

Arrangementet begynder kl. 10.30 og er færdigt senest kl. 12.30.

I anledning af fødselsdagen er der hele dagen gratis entré i H.C. Andersens Hus, H.C. Andersens Barndomshjem og Fyrtøjet.

Tilmelding til børnearrangementet på museum@odense.dk eller tlf. 6551 4601.