Museumsinspektør på Mediemuseet får ph.d.-grad

Christian Hviid Mortensen ses yderst til højre på billedet efter veloverstået forsvar.

I september 2014 vendte Christian Hviid Mortensen tilbage til sin stilling som museumsinspektør på Mediemuseet efter godt tre års orlov for at udarbejde sin ph.d.-afhandling ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet. Afhandlingen Displaying Sound. Radio as Media Heritage blev forsvaret på Syddansk Universitet den 19. december for et blandet publikum af forskere, tidligere og nuværende kolleger samt familie og venner. Christian har undersøgt, hvorledes radiolyd kan behandles og udstilles som museumsgenstand. De teoretiske overvejelser blev prøvet af i praksis med lytteudstillingen Det man hører er man selv på Mediemuseet i 2012, hvor de besøgende kunne opleve syv forskellige lyttesituationer fra 1930'erne og til i dag.

For tiden arbejder Christian Hviid Mortensen med nostalgi i museumsoplevelser. For nylig har han præsenteret det museologiske studie Beyond Nostalgia: Retro Gaming and Vintage Computing in the Museum, der omhandler de to udstillinger Vroum! Vroum! Sømmet i bund. Det er blot et spil (2009) og Space Invaders over Brandts (2013). Fokusgruppeinterviews viste, at 1980'ernes spil- og computerkultur vækker umiddelbare nostalgiske følelser hos dem, der var unge dengang. Den yngre generation føler også nostalgi, men de er mere reflekterede omkring følelsen.