Godt nytår og godt museumsår!

På rigtig mange måder blev 2014 et rigtigt godt år for Odense Bys Museer.
Carl Nielsen, 1908

Over 40.000 flere besøgende til trods for den varme sommer og til trods for en bymidte, hvor trafikken blev omlagt. Begge dele kunne have givet negative besøgstal, men heldigvis gik det ikke sådan. Mange faktorer spillede ind, og ikke mindst åbningen af H.C. Andersens Fodspors-rute fik tallet til mere end at fordoble i H.C. Andersens Barndomshjem.

Også på en række andre punkter fik vi nogle fantastiske oplevelser i 2014, f.eks. med fundet af Odenses ældste bryggeri ved udgravningerne på Wilhelm Verners Plads. Bryggeriet er fra 1300-årene. Næsten samtidig kunne vi inde i Rådhushallen præsentere vinderne af den store internationale idékonkurrence til det kommende H.C. Andersen Eventyrhus. Blandt over 500 forslag fra hele verden valgtes 3 vindere, en anden plads samt en række indkøb. Disse gode ideer skal nu udgøre afsættet for den egentlige projektkonkurrence, der gennemføres i foråret 2015.

Med denne konkurrence og med en række andre aktiviteter tegner 2015 til at blive et mindst lige så spændende år som det forgangne. Fra den lange liste projekter og opgaver, som forestår, kan nævnes åbningen af den internationale særudstilling "Den romerske forbindelse" på Møntergården, udbygning af H.C. Andersen-formidlingen med "I H.C. Andersens Hjulspor", nye interaktive elementer på ruten for fodsporene og meget mere. På Mediemuseet er særudstillingen "Marks of Metal" netop åbnet under stor bevågenhed af ikke blot lokale medier, men også landsdækkende TV. Realiseringen af Børnenes Museum på Møntergården er gået i gang, samtidig med at en stor H.C. Andersen-udstilling er på rundrejse til flere store kinesiske byer og i slutningen af året vil komme til Seoul.

Men vi må nok sige, at fejringen af 150-året for Carl Nielsens fødsel vil dominere i 2015. En række aktiviteter både i Odense, i barndomshjemmet i Nr. Lyndelse og internationalt. Odense Bys Museer udgiver i forbindelse med fejringen ikke mindre end tre bøger, heraf to med fokus på Carl Nielsens Fyn. Udover at bidrage til et bredt program om Carl Nielsen i Odense og på Fyn sender vi to særudstillinger med titlen "Carl Nielsen - Music is Life" på tur til flere byer, bl.a. Berlin, Stockholm, Skt. Petersborg, London og Manchester. Herudover har vi en række arrangementer og aktiviteter på museerne hele året. Læs mere herom i programmet.

Godt nytår til alle!

Museumschef Torben Grøngaard Jeppesen