New York og Internationale Fortælledage

Billede fra 1950'erne. Børn omkring H.C. Andersen statuen.

"Der er øjeblikke man aldrig glemmer, og et af dem var for mig afsløringen af H.C. Andersen statuen i Central Park. Den står et smukt sted i parken, og her vil den blive ved med at fortælle om gensidig forståelse, venskab og velvilje." Sådan sagde den danske undervisningsminister Julius Bomholt efter en rejse til New York i 1955 i 150-året for H.C. Andersens fødsel. Statuen, han havde været med til at afsløre, var en 2½ meter høj bronzefigur. Den forestiller H.C. Andersen siddende på en granitbænk med at opslået bog på skødet. For fødderne af digteren sidder en bronzestøbt svaneunge, Den Grimme Ælling, og ser op på ham.

Forud for afsløringen var gået mange års arbejde med at fremme kendskabet til H.C. Andersens værker i New York. I 1930'erne lagde de Dansk-amerikanske Kvinders Selskab sig i spidsen for en årlig radioudsendelse til fejring af digterens fødselsdag 2. april. I radioprogrammet, der var rettet med New Yorks skolebørn, fortalte man om forfatterens liv og vigtigst af alt: der blev læst højt af hans eventyr. Begivenheden fik stor opmærksomhed. Den daværende borgmester i New York erklærede den 1. april 1936 ligefrem den følgende dag for "Hans Christian Andersen Day" og opfordrede børnene til at lytte til programmet. Det gjorde de, og børnene fortsatte med at stille ind på programmet gennem alle krigsårene.

I 1952 gav man sig til at undersøge mulighederne for at skabe og opstille en statue af H.C. Andersen i Central Park og etablere en åben tilskuerplads rundt om den, hvor der kunne finde højtlæsning og historiefortælling sted. Den anerkendte skulptør Georg Lober blev sat på opgaven. Men udgifterne til bronzestatuen var store. For at skabe opmærksomhed om projektet fandt initiativtagerne i 1954 på at involvere danske skolebørn og lade dem bidrage gennem indsamlinger, så statuen kunne blive en gave fra de danske skolebørn til de amerikanske. Også skolebørnene i New York samlede ind. Og i 1955 kunne statuen endelig indvies.

Victor Borge var den første, der læste højt på pladsen. Og siden da har en lang række kunstnere og offentlige personligheder hver lørdag sommeren igennem læst og fortalt eventyr og historier på stedet. New York's officielle historiefortæller fra 1968-1971, forfatteren Dianna Wolkstein, har beskrevet, hvordan fædrene i de første år anbragte deres børn på tilskuerrækkerne foran fortælleren for selv at sætte sig hen og læse avis og ryge cigarer. Men lidt efter lidt blev de grebet af det der foregik, lod aviserne synke og gav sig tid til at lytte med. Nu om dage er lørdagsfortællingerne lige populære blandt voksne og børn.

Arrangementerne organiseres af Hans Christian Andersen Storytelling Center, der også står for en lang række andre tiltag. Centrets mission er at udbrede kendskabet til levende historiefortælling til alle aldersgrupper i New York; at arbejde med den mundtlige fortælletradition og at genfortælle Andersens eventyr, såvel som andre fortællinger og folkeeventyr fra hele verden. Så her, under Central Parks trækroner, kan man opleve Kejserens nye Klæder fremført sammen med folkeeventyr fra Tahiti, Benin og Quebec. Eventyret om De vilde Svaner får selskab af oldindiske skabelsesberetninger og midt i det hele sidder den gamle Andersen med knæ slidt blanke af de mange kravlende børn. Centret afholder også skoleprogrammer, hvor børn og unge trænes i historiefortælling. I 1998 modtog centret Hans Christian Andersen Prisen af priskomiteen i Odense.

Laura Simms fortæller foran H.C. Andersen statuen i Central Park

Kunstnerisk leder for centret i dag er en af USA's bedste fortællere, Laura Simms. Til august kommer hun til Odense og deltager i Internationale Fortælledage, som Odense Bys Museer afholder med støtte fra H.C. Andersen Festivals i uge 34. "Irresistible! A major force in the revival of storytelling in America", som New York Times har skrevet om hende. Sammen med hende byder vi velkommen til tre andre udenlandske fortællere:
Den fremragende irske fortæller, Niall de Burca, den engelske fortæller, Richard Martins, kendt for sin varme og tørre humor, og norske Ragnhild Mørch, der er kunstnerisk leder af efteruddannelsen i fortælling ved Universität der Kunste i Berlin.
De vil gennem tre dage fortælle et væld af historier for publikum, ligesom der også vil blive afholdt to workshops: "Courageous Stories" - en workshop med Laura Simms om at fortælle for skolebørn i USA, og "Why and how do we tell Andersen stories?" med Laura Simms og Richard Martins.
Fortællerne giver deres bud på hvorfor og hvordan man fortæller H.C. Andersen i en moderne tid. Vigga Bro åbner fortælledagene med fortællinger på dansk. Der er gratis entré til alle arrangementer - og de er åbne for alle interesserede. Se mere om tid og sted.