Det eventyrlige hus i Kina

Et forunderligt hus i millionbyen Qingdao er netop åbnet som museum med fokus på H.C. Andersen og det danske kongehus. Museumschef Torben Grøngaard Jeppesen og kulturarvschef Jens Toftgaard var med til indvielsen ultimo juni måned.

Historien bag det eventyrlige hus er både royal og romantisk. I 1930 rejste kronprins Frederiks og arveprins Knud sammen med prins Axel og prinsesse Margaretha til Fjernøsten. Prins Axel var fætter til Christian 10. og var dermed Frederiks grandfætter. Prinsesse Margaretha var svensk prinsesse.

Med Fionia til Asien
Prins Axel var involveret i Østasiatisk Kompagni, og rejsen foregik med ØK-skibet M/S Fionia. På turen besøgte de fire personer med følge bl.a. Thailand, Singapore, Japan og Kina. I Kina søgte skibet havn i Shanghai, Nanjing - med besøg hos Chiang Kai-Shek - og fem gode dage i Qingdao, dengang kendt som Tsingtao. I forbindelse med besøget købte Prins Axel og Prinsesse Margaretha en grund i det indbydende villakvarter Ba Da Guan nær kysten. Den russiske arkitekt George Yourieff tegnede en herskabelig villa i tre etager, der blev opført efter parrets afrejse. Men Prins Axel og Margaretha vendte så vidt vides aldrig tilbage til Qingdao, formentlig som følge af de urolige politiske forhold i forbindelse med Japans besættelse af Kina og Anden Verdenskrig.

Kontakt til Odense
Huset førte en omskiftelig tilværelse i 85 år, men havde en stærk position i den lokale bevidsthed under navnet "The Danish House" eller "The Princess' House". På grund af forbindelsen til det danske kongehus blev huset forbundet med eventyr, Danmark, H.C. Andersen og romantiske drømme. Efter at huset havde stået tomt nogle år, besluttede Qingdao's bystyre at indrette det som museum. Og eftersom man i Kina tænker H.C. Andersen, når man tænker Danmark, så henvendte bystyret sig til Odense Bys Museer for at få professionel assistance til indretning af "The Princess' House Museum", som det kom til at hedde.

Synlig i kinesisk turistmagnet
I dag er de to nederste etager møbleret, som man kunne forestille sig, Prins Axel ville have gjort det. Her finder man også fortællingen om forbindelsen mellem Kina og det danske kongehus. Den øverste etage er helliget H.C. Andersen og scenografier relateret til hans fødeby, og Odense Bys Museer har bidraget med hjælp til, at kineserne har kunnet lave kopier af HCA-genstande. Haven er anlagt som en eventyrlig have med skulpturer fra eventyrene og er allerede meget yndet af brudepar, der bruger det som baggrund for bryllupsbilleder. Prinsessehuset ligger i et meget attraktivt turistområde og må forventes at blive besøgt af et væld af kinesere i fremtiden. Så på den måde har Odense og H.C. Andersen på forunderlig vis fået et ganske gratis reklamebanner i en kinesisk storby.

Gode forbindelser mellem Odense og Qingdao
Det udbytterige samarbejde fortsættes naturligvis løbende til gavn for begge parter. I foråret 2016 afholdes endvidere et arrangement i museumsklubben, hvor der vil blive lejlighed til at høre og se mere om det nyåbnede museum i Kina.