H.C. Andersen i rummet

Den danske ESA-astronaut, Andreas Mogensen, blev opsendt 2. september fra det russiske Baikonur-rumcenter i Kasakhstan til Den Internationale Rumstation ISS. Her tilbragte Andreas Mogensen, som den første dansker i rummer, 10 dage på rumstationen, der kredsede om jorden i omkring 400 kilometers højde.

Som traditionen foreskrev, medbragte hver astronaut flere genstande, der repræsenterede deres hjemlande. Andreas Mogensen medbragte i den forbindelse bl.a. en lille bog, som H.C. Andersen har skrevet - og endda skrevet i. Den lille bog, der hedder Billedbog uden Billeder, havde Andreas lånt af H.C. Andersens Hus. Billedbog uden Billeder kan man passende kalde for H.C. Andersens rumeventyr. Bogen består nemlig af 33 historier, fortalt af månen. På den måde fører H.C. Andersen os jorden rundt på fantasiens vinger. Eventyrbogen, som Andreas Mogensen havde med sig, indeholder en håndskrevet hilsen fra 1866 til forfatteren Robert Watt, der ligesom H.C. Andersen var begejstret for at rejse og som skrev en lang række bøger om alverdens lande - lige fra Ægypten til Australien.

At rejse er at leve
Vi håber, at Andreas Mogensen har haft glæde af H.C. Andersens rumeventyr og er selvfølgelig begejstrede over, at den danske astronaut har taget H.C. Andersen med sig på sit fantastiske rumeventyr. H.C. Andersen var jo som bekendt uhyre glad for at rejse og begejstret for teknikkens vidunderlige muligheder.

Fra Juri til Andreas
Nu er den danske astronaut hjemvendt fra sin fantastiske rejse, og i den forbindelse vil han i nær fremtid besøge H.C. Andersens Hus for at tilbagelevere den lånte bog. Det er en begivenhed, vi ser frem til. Det bliver anden gang, at museet modtager officielt besøg af en astronaut. Første gang var i 1962, da Juri Gargarin - det første menneske i rummet - aflagde museet besøg. Denne gang får museet æren af at modtage den første dansker i rummet.