På rumrejse med H.C. Andersen

14. august 2015

Onsdag den 2. september opsendes den danske ESA-astronaut, Andreas Mogensen, fra det russiske Baikonur-rumcenter i Kasakhstan til Den Internationale Rumstation ISS. Andreas forlader sammen med to astronaut-kolleger jorden om morgenen kl. 6:35 og allerede seks timer senere, kort før kl. 13, tilkobles deres fartøj til rumstationen. Her vil Andreas Mogensen, som den første dansker i rummet tilbringe 10 dage på rumstationen, der kredser om jorden i omkring 400 kilometers højde.

Den Internationale Rumstation ISS, der har kredset om jorden siden 1998, er det største internationale samarbejdsprojekt i fredstid. 15 lande samarbejder om projektet, heriblandt Danmark. Andreas Mogensen skal under sit ophold udføre en lang række tekniske og videnskabelige forsøg, men der bliver selvfølgelig også tid til andre gøremål, som fx at nyde den storslåede udsigt fra rumstationen, der tager turen jorden rundt på blot 1½ time.

Det er tradition, at hver astronaut, der ankommer til rumstationen også medbringer enkelte genstande, der repræsenterer deres lande, og Andreas Mogensen medbringer i den forbindelse bl.a. en lille bog, som H.C. Andersen har skrevet - og endda skrevet i. Den lille bog, der hedder Billedbog uden Billeder [på engelsk: What the Moon saw], har Andreas lånt af H.C. Andersens Hus.

Billedbog uden Billeder kan man passende kalde for H.C. Andersens rumeventyr. Bogen består nemlig af 33 historier, fortalt af månen. På den måde fører H.C. Andersen os jorden rundt på fantasiens vinger. Eventyrbogen, som Andreas Mogensen har med sig, har H.C. Andersen i 1866 skrevet en hilsen i og foræret journalisten og forfatteren Robert Watt, der ligesom H.C. Andersen var begejstret for at rejse og som skrev en lang række bøger om alverdens lande lige fra Ægypten til Australien.

"I H.C. Andersens Hus håber vi, at Andreas Mogensen og hans kolleger på rumstationen vil få glæde af H.C. Andersens rumeventyr, og vi er selvfølgelig begejstrede over, at den danske astronaut tager H.C. Andersen med sig på sit fantastiske rumeventyr. H.C. Andersen var jo som bekendt uhyre glad for at rejse og begejstret for teknikkens vidunderlige muligheder", fortæller overinspektør Ejnar Askgaard.