Fine fund på Møntergården

En ny miniudstilling giver det første kig til de enestående fund fra arkæologernes seneste udgravninger og fortæller bl.a. om jagten på bispens identitet og den præcise datering af Nonnebakken.

I sommerens løb har Odense Bys Museer foretaget udgravninger i to af de helt centrale institutioner i den tidligste fase af Odenses historie, nemlig vikingeborgen Nonnebakken og byens ældste domkirke, Skt. Albani Kirke. Udgravningerne er væsentlige brikker i et igangværende forskningsprojekt "Odenses opståen", hvor byens baggrund, datering og tidlige struktur analyseres.

Se bispens nadversæt og vikingernes sølvskat
Udstillingen i Møntergårdens forhal viser for første gang de usædvanlige genstande fra udgravningerne. Det drejer sig om kalk og disk fra den unikke bispegrav samt en lille sølvskat og en meget spændende dragtnål med motiver fra den nordiske mytologi fra Nonnebakken. Kalken fra bispegraven er afrenset og inskriptionerne tolket, ligesom genstandene er kommet nærmere en datering. Sølvskatten fra Nonnebakken indeholder bl.a. en tysk mønt, der dateres til 945-980 og således placerer Nonnebakken i Harald Blåtands regeringsperiode. Dermed er det sikkert påvist, at Nonnebakken er samtidig med landets andre Trelleborge: Aggersborg, Fyrkat, Trelleborg m.fl.

Du kan se de fine fund frem til den 29. maj 2016.