Bogværk, foredrag og byvandringer om Odense Staalskibsværfts historie

Odense Staalskibsværft og Lindøværftet hørte i knap hundrede år til Danmarks væsentligste virksomheder.

Da skibsreder A.P. Møller grundlagde et værft ved Odense Kanal i 1918 begyndte et industrieventyr, der først sluttede, da Lindøværftet lukkede i 2012 som et af de sidste store værfter i Europa. Virksomheden gik gennem vækst og kriser fra en besværlig start til et værft af international betydning. Under storhedstiden i 1970'erne var de godt 6.000 ansatte blot 70 dage om at bygge en supertanker. Senere satsede værftet på innovation og udvikling af containerskibe i samarbejde med Mærsk-rederierne. For generationer af arbejdere var værftet rammen om hele arbejdslivet, og værftsarbejderne satte deres præg på Skibhuskvarteret i Odense og værftsbyen Munkebo.

Nye sider af værftets historie
Til september udkommer et tobindsværk, der fortæller historien om den store værftsvirksomhed set i sammenhæng med det omkringliggende samfund og modervirksomheden A.P. Møller - Mærsk. Et treårigt forskningsprojekt på Odense Bys Museer med i alt ni forfattere fra museer og universiteter har haft direkte adgang til det omfattende virksomhedsarkiv. Derfor har det været muligt at skildre nye, hidtil ubeskrevne sider af værftets historie.

Hør mere på byvandringer og til foredrag
Odense Bys Museer sætter fokus på værftsvirksomhedens historie med byvandringer og foredrag i september. Den første byvandring foregår på den gamle værftsgrund ved Odense Kanal, og ugen efter drejer det sig om det store boligområde i den nordlige del af Skibhuskvarteret, som værftet byggede.
I to eftermiddagsforedrag fortæller bogens forfattere om henholdsvis de lange linjer i værftets historie og de dramatiske år under 1930'ernes krise og den tyske besættelse af værftet 1940-45.
Østfyns Museer følger op med foredrag og byvandringer om Lindøværftet og Munkebo.

Rabat ved forudbestilling
Bogværket om Odense Staalskibsværfts historie er rigt illustreret med mange hidtil ikke offentliggjorte billeder og leveres i kassette. Det er indtil udgivelsen muligt at forudbestille værket til rabatprisen 398 kr. på Syddansk Universitetsforlags hjemmeside.