Dus med den unge arkæolog

Anne Eg Larsen var netop blevet udklækket som cand.mag i middelalderarkæologi, da hun blev ansat på Odense Bys Museer for et år siden.

Anne har haft travlt i den mellemliggende periode, for hun blev tildelt formidlingsansvaret for de mange udgravninger i Odense centrum.

Det beskidte dusin
I dag er Anne 26 år og kan tænke tilbage på et begivenhedsrigt år med mange fine fund og masser af dialog med publikum. Vi har sat den unge arkæolog i stævne på arkæologernes kontor, som er en skurvogn på I. Vilhelm Werners Plads, lige ud til den seneste udgravning, der netop har afdækket den ældste belægning på Overgade fra starten af 1100-tallet. Der er en livlig trafik af arkæologer ind og ud af skurvognskontoret, der indeholder et bord, to stole, to bærbare pc'er, en masse poser med fund op langs væggen og en hel del jord på gulvet, som slæbes ind af de 11 andre kolleger, som Anne deler kontor med.

Masser af opgaver
- Jeg har været med til udgravningen af Rosenbækken, voldgraven, de mange skeletter ved Albani Kirke og handelsboderne i Overgade. Hele sommeren har jeg været formidler på daglige arkæologiske rundvisninger, og jeg har også været med til at stå for fire lørdage i fortidens tegn, hvor børn og voksne kom helt tæt på arkæologernes arbejde, fortæller Anne.

Hvad gør I med det?
- Folk har været meget interesserede og bl.a. spurgt, hvor alt det, vi finder, nu kommer hen, når udgravningen slutter. Her kan jeg oplyse, at de godt 400 skeletter bliver afleveret til Syddansk Universitet, mens øltønderne, lokummerne og dele af brokonstruktionen vil få fast base på Møntergården.

En fantastisk transformation
Det er begyndt at regne, mens arkæologerne slæber flere fund og mere mudder fra skosålerne ind i skurvognen. - Jeg har tit tænkt på, hvor sjovt det egentlig er, at vi udfører sådan noget groft og beskidt arbejde, som ender med at blive udstillet i en montre som en fin, lille fortælling om fortiden, funderer Anne. - Det er næsten som en transformation fra jord til ord.