Historieformidling i Thrige-karréen

Thomas B. Thrige ville i år være fyldt 150 år, og han står som en markant repræsentant for Odenses industrialisering og Danmarks elektrificering. I den anledning får alle de bevarede fabriksbygninger i Thrige-karréen nu et flot messingskilt med årstal og beskrivelse af bygningens oprindelige funktion.

Lanceringen finder sted torsdag 10. november kl. 13.00 ved by- og kulturrådmand Jane Jegind. Adressen er Tolderlundsvej 2, 10. etage, 5000 Odense. Alle er velkomne. Efter lanceringen viser museumsinspektøren rundt blandt de fascinerende fabriksbygninger.

Det er Odense Bys Museer, der har indgået et samarbejde med Thomas B. Thriges Fond, samt Byggeselskab Olav de Linde og Odense Kommune (som ejere), om at sætte messingskilte på de bevarede fabriksbygninger i Thrigekarréen. Skiltene skal kort informere om bygningernes alder og oprindelige funktion, således at interesserede får mulighed for bedre at forstå bygningen og se den i den historiske sammenhæng. Desuden opsættes et større oversigtsskilt, hvorfra hele komplekset kan forstås.

Når ældre bygninger, som er opført til andre end nutidige funktioner, genbruges, reddes væsentlig kulturarv fra ødelæggelse og store økonomiske værdier aktiveres mhp. fremtiden. Disse bygninger er med til at gøre byen og bybilledet mere varieret og interessant, og til at give vigtig historisk dybde i byen. Skiltningen giver viden, der kan hjælpe den besøgende til en endnu større oplevelse.

Oplevelsen i Thrige-karréen drejer sig om at forstå grundlæggelsen og udviklingen af en af landets største industrivirksomheder, Thomas B. Thrige, som med op til 4000 medarbejdere virkede mellem 1898 og anden halvdel af 1990erne. Thrige producerede motorer, spil og elevatorer mm. i den periode hvor samfundet blev elektrificeret. Da vekselstrøm erstattede jævnstrøm efter Anden Verdenskrig, blev transformatorer desuden en efterspurgt vare, og Thrige udvidede med bygninger til fabrikation af dem. Thrige 'satte strøm til Danmark', plejer vi at sige. Både med små transportable jævnstrømmotorer til gårdene og med gigantiske transformere til de offentlige kraftværker. I særlig grad satte han strøm til landbruget og Odense, og han kan opfattes som en meget fin eksponent for den omfattende, el-baserede 'anden generations-industrialisering' som prægede byen i første halvdel af 1900-tallet.