Error loading MacroEngine script (file: /OBM/PageHeader.cshtml)

Nyt om Nonnebakken

07. december 2016

En aktuel artikel i tidsskriftet Skalk præsenterer resultaterne af en udgravning, som Odense Bys Museer foretog sommeren 2015. I artiklen beskrives, hvordan en serie kulstof 14-dateringer peger på, at der allerede i slutningen af 700-tallet, og ikke som forventet først omkring 980, blev bygget på stedet. Om der på dette tidspunkt har været en borg eller om det f.eks. er sporene af det sagnomspundne Odins Vi - et kultsted for hovedguden Odin - kan ikke afgøres.

Undersøgelserne påviste desuden, at stedet også i slutningen af 900-tallet var i brug; nu som en stor og regulær borg, der formodes at have tilhørt kong Harald Blåtand. Nonnebakken er altså på dette tidspunkt en del af kongens nationale forsvarssystem sammen med bl.a. trelleborgene, Fyrkat og Aggersborg i Jylland samt Trelleborg og Borgring på Sjælland. Undersøgelserne har påvist, at Nonnebakken har flere ligheder med disse anlæg, men samtidig ses flere afvigelser, måske fordi borgen aldrig nåede at blive færdig?

Arkæologisk udgravning på Nonnebakken

Vikingeborgen er ikke synlig i nutidens bybillede, men er placeret under og omkring Odd Fellow Palæet i den sydlige del af centrum. Den arkæologiske udgravning i 2015 foregik på plænen foran palæets hovedindgang, svarende til borgens nordvestlige hjørne.