Odenses historie på to hjul

27. maj 2016

Odense Bys Museer lancerer to historiske cykelruter på 3-10 km, hvor pedalkraften og en cykelguide med bykort giver en masse viden undervejs.

Fredag den 3. juni kl. 12 ringer By- og Kulturrådmand Jane Jegind ruterne i gang ved en uformel begivenhed i Møntergårdens gårdrum, Overgade 48. Museumsinspektør Karsten Kjer Michaelsen er personlig guide på den første tur og cykler ud for at fortælle om en række spændende historiske punkter i byområdet. Alle er velkomne til at deltage og cykle med. Odense Bys Museer byder på lidt forfriskninger, gratis cykelguides og fri adgang på Møntergården til de fremmødte.

To ruter på to hjul

De historiske cykelruter opleves på egen hånd med en spændende cykelguide som supplement. "Det tidlige Odense" er en tour de force i Odenses kulturlandskab fra år 900 og frem til i dag. Her får man et sus af vikingetidens vildskab, middelalderens klostre og fordums magt og pragt. "H.C. Andersen" er en mageløs tur gennem eventyrdigterens barndom og tidlige ungdom i fødebyen.

Så ta'r vi cyklerne frem

Historien opleves på to hjul ved at bruge de detaljerede cykelguides med bykort, angivelse af cykelstier og historiske oplysninger. De er i et praktisk lommeformat og kan købes på museerne og andre udvalgte salgssteder for 20 kr. stykket. Guiden angiver dog ikke nogle faste ruter. Man bestemmer selv, hvor man vil cykle hen, i hvilket tempo, og hvilke steder, man vil udforske. De historiske cykelruter foregår på egen hånd, og friheden til selv at vælge er et bærende element. Odenseanerne kan vælge at benytte deres egne cykler. Alle andre kan vælge at benytte én af de 120 bycykler, som stilles til rådighed af Odense Kommune.

Aktive kulturoplevelser

Man kan vælge at cykle alene, sammen med venner eller gøre cykelruten til en familieudflugt med picnickurv og tæppe. Alfa og omega er, at de to historiske cykelruter er aktive kulturoplevelser, hvor man er tæt på naturen, får masser af frisk luft, vind i håret og mulighed for at udforske byens historie. Oplevelserne ligger som perler på en snor og strækker sig fra centrum til Den Fynske Landsby, over Bolbro bakke og ud til Odins Bro.

Cyklisternes eldorado

Der er historisk belæg for, at Odense er cyklisternes by. Allerede i 1898 blev den første cykelsti etableret langs Sdr. Boulevard til Fruens Bøge. Dengang som nu arbejdede Odense Kommune for at gøre byen til en "cykelvenlig by". Det lykkedes så godt, så Odense i år 1900 blev udråbt til "cyklisternes eldorado" i det landsdækkende tidsskrift Cyclen. Siden er kommunen kommet op i et endnu højere gear med 550 km cykelstier, 123 stibroer, 65 stitunneller samt cykelpumper, cykelværksteder og cyklisttællere. Med de nye historiske cykelruter kommer Odense for alvor på landkortet som byen, hvor cykling og kulturoplevelser går op i en højere enhed.

Køb kortene i webshoppen:
Det tidlige Odense
H.C. Andersen