Den ældste dansker skifter køn

01. april 2017

I 1941 blev der fundet menneskeknogler i en tørvemose ved Koelbjerg nær Vissenbjerg på Fyn. Knoglerne viste sig snart efter at være mere end 10.000 år gamle og tilhører dermed det ældste menneskeskelet fra Danmark – ja fra hele Skandinavien!

Det fantastiske fund fra Koelbjerg kom hurtigt til museet i Odense og på grund af skelettets høje alder har forskere fra ind- og udland foretaget undersøgelser gentagne gange i de godt og vel 75 år, der er gået siden fremkomsten.

Pirrende at undersøge

"Det pirrer nysgerrigheden, når noget er det største, det ældste, det mindste, det rigeste etc...."  fortæller Overinspektør Jesper Hansen fra Odense Bys Museer.

Særlig kønsbestemmelsen, der hidtil har måtte baseres udelukkende på træk ved knoglerne, har været en udfordring. De fleste har dog været enige om, at her måtte være tale om skelettet af en ung kvinde på ca. 25 år.

Avanceret teknologi

Med introduktionen af moderne DNA-teknologi har det imidlertid været muligt at afgøre spørgsmålet definitivt. I 2015 udtog Odense Bys Museer i samarbejde med Center for Geogenetik ved Københavns Universitet en prøve fra en af kraniets kindtænder, og i 2016 forelå resultatet af DNA-analysen: Koelbjerg-kvinden var en mand!

Mere viden

Andre analyser af knoglerne har afsløret, at Koelbjerg-mandens kost primært var baseret på planter og dyr, der havde groet og levet på landjorden, mens føde fra havet har været helt underordnet eller fraværende. I samarbejde med Nationalmuseet er der også foretaget undersøgelser af indholdet af grundstoffet strontium i en kindtand. Undersøgelserne viser, at manden meget vel kan være vokset op i det område, der i dag er Fyn.

Miniudstilling med nyt om den første dansker

"Det giver fundet ekstra karakter, når vi nu ved mere om, hvem han var, og hvor han formentlig er opvokset. Man føler nærmest, at man kender ham lidt bedre…" siger Jesper Hansen

I forhallen ved Odense Bys Museer kan man frem til 1. maj se en lille miniudstilling om den første dansker, og i Museets årbog kan man fra i dag læse en uddybende artikel med den nye viden om Koelberg-manden.