Den Hellige Knud

19. maj 2017

Der gik et sus gennem menneskemængden, da kunst-maleren Thomas Kluge afslørede sit portræt af Knud den Hellige til åbningen af "Knuds Odense - Vikingernes by".

Den direkte øjenkontakt, det inciterende blik og den næsten sitrende stemning i maleriet kan tage pusten fra enhver, og Kluge kunne da også fortælle, at han har gjort sig mange tanker om netop dette: "Knud er ved at rejse sig fra stolen og ser os direkte ind i øjnene, han er koncentreret, fattet og forstår, at hans skæbne bliver afgjort i dette øjeblik", sagde Kluge. "Med direkte øjenkontakt indfanger Knud beskueren, der herved inddrages i noget, der skete for længe siden."

Meget stort format

Nu kan publikum komme og se Knud den Hellige direkte ind i øjnene. Interessen for maleriet var stor allerede på åbningsdagen, hvor mere end 300 mennesker var mødt op for at høre om udstillingen og se afsløringen af portrættet. Maleriet måler 2,10 x 2,10 meter og vejer 100 kilo på grund af en specialkonstrueret ramme, der indgår som en del af maleriet. Det er sponseret af Albani Fonden, Fionia Fond, Møllerens Fond og Odense Bys Kunstfond.

Fornemme fund

På særudstillingen "Knuds Odense - Vikingernes by" viser Møntergården for første gang nogensinde en række af de fornemme fund fra de arkæologiske udgravninger i byens centrum, som mange odenseanere har fulgt på tæt hold gennem de sidste par år. Hertil kommer fund fra undersøgelser på vikingeborgen Nonnebakken og af en bispegrav fra 1000-tallets Albani Kirke, hvor Knud den Hellige blev slået ihjel. Resultaterne har været med til at omskrive Odenses og til dels Danmarks historie.

tv2fyn besøger udstillingen, og du kan kigge med - klik