Fortiden møder fremtiden

20. september 2017

Odenseanske skoleelever skal være med til at præge fremtidens historieformidling. Odense Bys Museer har sat gang i "FortidsVisioner", hvor eleverne skal udvikle et nyt koncept for ung-til-ung-formidling af byens vikingehistorie.

Fortidsvisioner - ja, det lyder egentlig som en selvmodsigelse, men det giver pludselig mening, når Harald Blåtands vikingeborg på Nonnebakken bliver indtaget af skoleeleverne i Odense. For det er præcis, hvad Odense Bys Museers projekt "FortidsVisioner - Unge skaber byrumsformidling" går ud på. Eleverne skal lave et nyt koncept til vikingebogen med fokus på ung-til-ung-formidling.

Kreativitet og kampgejst

Projektet er netop skudt i gang med deltagelse af flere skoleklasser, bl.a. to 7. klasser fra Tingkærskolen. Museet stod klar med en med en kick off-dag, og det store mødelokale summede af ivrige elever med et væld af spændende ideer til, hvordan historien skal formidles til unge anno 2017.

Aktiviteterne indeholdt blandt andet en "skattejagt" på Nonnebakken med fokus på de fem skattefund, som arkæologerne har gjort på stedet, samt en workshop på Møntergården, hvor der blev dannet designteams, udviklet gruppenavne, gruppelogoer og ikke mindst kampråb.

Virtuelle logbøger

Men processen slutter naturligvis ikke med et kampråb. Lige nu er eleverne i færd med at tackle den konkrete udfordring fra Odense Bys Museer. Alle kan følge med i deres arbejde på fortidsvisioner.dk, hvor elevernes logbøger er offentligt tilgængelige - og her er det tydeligt, at den kreative proces er i fuld sving.

Præmie til det bedste forslag

Projektet kulminerer i et stort finalearrangement på Nonnebakken den 29. september. Her vil de forskellige hold præsentere deres bud på, hvordan arkæologernes viden om vikingeborgen på Nonnebakken kan formidles til byens unge på en ny og engagerende måde. Det bedste formidlingskoncept vil blive præmieret med en oplevelse for hele klassen. Dommerpanelet består bl.a. af børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) samt by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), som glæder sig til finalen.

- Historien er med til at give os identitet og sammenhæng i vores tilværelse. Derfor er det vigtigt, at Odense Bys Museer investerer i fremtiden ved at give de unge en stemme. Nu får eleverne muligheden for at præge fremtidens historiefortælling, og dermed bliver de og deres skolekammerater klogere på Odense og deres egen lokale forankring. FortidsVisioner er med til at få lokalhistorien under huden på eleverne, og det medvirker til at skabe stolthed over at være odenseaner, siger Jane Jegind.

- At være ung i Odense er også at tage ansvar for fællesskabet. Derfor glæder det mig, at nogle af byens skoleelever er blevet inddraget i formidling af vores fælles historie. Det er vigtigt, at unge oplever at deres idéer bliver taget alvorligt. På den måde får de mod på at sætte sig selv i spil, bringe deres egne løsninger på banen og derved blive en del af fremtidens fortælling om Odense, siger Susanne Crawley Larsen.

Alle elevernes formidlingskoncepter vil være udstillet på Møntergården fra d. 3. til 22. oktober.

FortidsVisioner er blevet til med støtte fra Nordea-fonden og er en del af DR's, Nationalmuseets og Slots- og Kulturstyrelsens 2017-satsning "Historier om Danmark".