H.C. Andersen i Portugal

Andersens eventyrnatur jog ham ud i verden, for at han der kunne opleve eventyr. "At rejse er at være på Æventyr" sagde han, "at rejse er at leve". Undervejs skrev han mange breve, hvor han også tegnede natur og bygninger - bl.a. Águas Livres Akvædukten i Portugal, der imponerede ham meget.

Udstillingen af portugisiske børnetegninger
På H.C. Andersen Festivals kan du opleve lidt af akvæduktens historie og H.C. Andersens brev. Samtidig kan du se resultatet af en udfordring givet til portugisiske elever fra en 6. og en 9. klasse. De fik til opgave at tegne og beskrive bygningsværket - ligesom i H.C. Andersens brev sendt til Danmark i 1866.

Kommunikation - dengang og nu
De portugisiske børns tegninger udstilles i Møntergårdens foyer fra 23. til 26. august, og der er gratis adgang. Udstillingen er kurateret af den dansk-portugisiske kunstner Henrique Hinnerfeldt og inspirerer til at reflektere over kommunikationsformer.

Portugisisk filmforevisning
Har du lyst til mere Andersen og Portugal, kan du onsdag den 23. august opleve filmen "Vejen til Sintra". Filmen er inspireret af Eça de Queirós' roman Mysteriet i Vejen til Sintra, der blev udgivet få år efter H.C. Andersen besøgte landet. Hvad var det for et Portugal, Andersen oplevede? Hvad så han, hvordan gik folk klædt, hvordan lød sproget? Det kan du få en fornemmelse af med visningen af filmen "Vejen til Sintra" af den portugisiske instruktør Jorge Paixâo da Costa.

Mød instruktøren
Instruktøren vil selv være tilstede og fortælle om filmen ved visningen. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål, og der serveres et glas portvin samt lidt portugisiske snacks. Entréprisen er 60 kr., og filmen vises med engelske undertekster.

Det er Portugals Ambassade i Danmark, der har arrangeret udstilling og filmforevisning i samarbejde med H.C. Andersen Festivals.

Herunder kan du læse et uddrag af H.C. Andersens brev fra 1866:

Vinduerne i min stue vendte just herud og til en del af Alcantara-dalen, hen over hvilken, kækt og storartet, på svimmelhøje buer, strækker sig den store Aqvæduct: Aros das aguas livres ( Aqueduto das Águas Livres), "de frie vandes bue". Grønne højder med haver og byens mure skjule næsten aldeles Lissabon. Kun en del af den vestlige forstad og de mod øst liggende højder med klostre og kaserner er at se. I horisonten bag byen og floden løfter sig Palmella (Palmela) med bjergene St. Luis og Monte Arrabida (Arrábida)
Fra havens brat nedgående mur er udsigten især behersket af den mægtige vandledning, der på 25. buer strækker sig hen over dybden. Høje træer og fire etagers huse ligge som for dens fod. Øverst er en hvælvet gang, høj og bred nok for arbejdsfolkene, som jævnlig må rense og istandsætte kanalen, der har små, åbne tårne, gennem hvilke den friske luft kan virke på det rindende vand. Det er et slags bedækket galleri med en åben smal gang for fodgængere. Herfra var det en tyve år siden, at en røver, som huserede i egnen, sædvanligvis styrtede sine ofre ned i afgrunden. Man fortæller, at da dette umenneske kom i rettens hænder og blev spurgt om han aldrig havde kendt til samvittighed, svarede nej. Kun engang, da han vandledningen havde nedstyrtet en ung kone, og derpå tog hendes lille barn og kastede det højt op i luften, for at det kunne komme bag efter hende, havde den lille nok troet, at han legede med det og i glæde bredt armene ud og leet til ham. Denne leen, sagde han, dette smil havde været ham ubehageligt, det havde han ikke kunne glemme.