Middelalderens Odense vækkes til live i kæmpetegning

Odense Bys Museer har fra 2012-2016 foretaget den største danske udgravning i en middelalderlig bykerne nogensinde. Resultaterne har på en række områder været med til at omskrive Odenses ældste historie.
Udsnit af Sune Elskærs tegning.

Formidling på gader og stræder
Udgravningerne tiltrak en mængde besøgende, ligesom medierne udviste stor interesse. Mange af fundene kan ses i den nyåbnede særudstilling "Knuds Odense - Vikingernes by", men museet har også en ambition om at formidle historien i byrummet præcis, hvor den udspandt sig.

Kæmpemæssig historisk illustration
Med en bevilling fra partnerskabet bag det store byomdannelsesprojekt "Fra Gade til By" er det nu muligt at tage det første skridt mod formidlingen i bybilledet. Således er der bevilget penge til, at tegneren Sune Elskær har kunnet skabe et 15 m langt og 2 m højt værk, hvor Odense anno 1300 afbildes. Værket rummer en række væsentlige lokaliteter fra Odenses ældste historie:

- det gennemgående hoved- og handelsstrøg Overgade-Vestergade
  og de tilknyttede markedsboder

- den oprindelige Albani Kirke, hvor Knud den Hellige blev dræbt i 1086

- staldbygninger, bryggeri og latriner fra middelalderkarrérne ved det
  nuværende I. Vilh. Werners Plads

- vikingeborgen Nonnebakken

Tegningen viser også en række af de mere specielle genstande fra udgravningerne, såsom guldfingerring, saltkar og stavbægre.

Tag med til fernisering
Værket indvies ved en fernisering onsdag den 28. juni kl. 15.30 på hjørnet af Overgade og Torvegade 1. Her vil der være korte oplæg ved Stig Langsager fra partnerskabet samt forskningscenterleder Mads Runge fra Odense Bys Museer. Der vil ligeledes være mulighed for at hilse på manden bag værket, Sune Elskær.

Alle er velkomne.