Andersens Shanghai eventyr

I Shanghais brølende metropol, omgivet af skyskrabere i stål, glas og beton, kan man godt have brug for et pusterum. Et sted, hvor man kan træde ind i en anden verden og trække vejret langsomt. Et sted, hvor man kan undslippe hverdagens travlhed og i stedet lege og drømme.

En eventyrlig oase
Et sådant sted har Odense Bys Museer netop været med til at skabe og åbne: Shanghai Andersen Park. Et smukt sted, der kan bedst beskrives som et blomstrede legeland, hvor karruseller, legepladser fra Kompan og naturligvis fortællingen om Andersen, fortalt af Odense Bys Museer i form af en fast udstilling, mødes i farverig forening.

Stor festivitas
Åbningen den 2. april forløb med vanlig kinesisk pomp og pragt. Her deltog foruden Odense Bys Museers udsendte, også Shanghai bys spidser: Kommunist Partiets kulturansvarlige for Shanghai, en tidligere formand for Shanghai Folkekomité samt et større medieopbud, mødte alle op for at fejre digterens fødselsdag og åbningen af udstillingen. Skønnest af alt var dog den fremmødte hærskare af glade og nysgerrige børn, som var ivrige for blive sluppet fri og udforske Andersens eventyrverden og prøve kræfter med de mange legepladser.

Kaotiske tilstande
At åbningen, endsige udstillingen, skulle blive så succesfuld lå dog ikke i kortene, da Odense Bys Museer og udstillingsarkitekt Eskild Bjerre Laursen ankom til parken. Vi blev - 5 dage før udstillingens planlagte åbning - mødt af byggerod og ja - ærlig talt kaos. Åbningen måtte udskydes, derom ingen tvivl. Tidsfristen kunne ikke nås - mente vi.

Respekt for Andersen - og arkitekten
Men de nåede det. Arbejdet skred i døgndrift nærmest mirakuløst frem. Drivkraften for nogle var tydeligt den store respekt og kærlighed til Andersen, som er elsket af så mange kinesere. For andre var frygten for en hidsig dansk arkitekt en større motivationsfaktor. Vi rystede på hovederne igen og igen. Men de nåede det - Og sikke et flot resultat det blev!

Endnu flere kinesere til Odense
Samarbejdet og udstillingen i Shanghai Andersen Park er både et led og et resultat af den Kina-strategi, som Odense Bys Museer har arbejdet bevidst med igennem en årrække. H.C. Andersens Hus oplever år efter år en stadigt stigende mængde gæster fra Kina, og med den nye udstilling i Shanghai kan Andersen og Odense Bys Museer nå og forhåbentligt inspirere endnu flere kinesere - hvoraf nogle måske besøger os i Odense engang.

En succeshistorie
Selve udstillingen er muligvis det bedste udstillingsresultat Odense Bys Museer har været medvirkende til i Kina. Vores planer for udstillingen, både design- såvel som fortællingsmæssigt, blev fulgt til punkt og prikke. Så når parken åbner officielt den 1. juni, vil udstillingen stå som en lille dansk lomme midt i det larmende Shanghai. Det er et sted, hvor man kan fordybe sig, trække vejret og - omend for et kort sekund - træde ind i en eventyrlig verden omgivet af H.C. Andersens papirklip.