Dramatiske tegninger af Knuds Odense

Sune Elskær gør historien levende og nærværende med sine dramatiske tegninger til Møntergårdens særudstilling ”Knuds Odense – Vikingernes by”.

Sune Elskær er tegner og illustrator og anerkendt for sin ekspertise i at tegne historisk korrekt ned til mindste detalje. Han har arbejdet for mange museer - deriblandt Nationalmuseet - og nu kan hans karakteristiske streg ses på Møntergårdens særudstilling, der åbner fredag den 19. maj kl. 14.

Tegninger forstærker fortiden
De historiske tegninger danner en illustrativ ramme for "Knuds Odense - Vikingernes by". Tegningerne konkretiserer og visualiserer perioden fra yngre jernalder til ca. 1500 e. Kr., som særudstillingen omhandler. Vel og mærke tegninger i et meget stort format, som forstærker indtrykket af hverdagen, som den blev levet dengang. Men her er også illustrationer af mytologiske figurer som Odin, den øverste gud blandt aserne. Sune Elskær har tillige illustreret den årlige procession med Knud den Helliges helgenskrin, der blev båret rundt i byen på Knuds helgendag - den 19. april. Denne illustration kan i øjeblikket ses rundt i det odenseanske gadebillede i form af plakater og bannere, der informerer om åbningen af særudstillingen den 19. maj.

En kraftfuld stil
"Jeg havde set Sune Elskærs tegninger på Slots- og Kulturstyrelsens skilte for projektet "Danmarks oldtid i landskabet". Jeg blev straks fanget af hans enkle, ægte og lidt rå stil og tænkte, at netop den stil ville passe perfekt til "Knuds Odense - Vikingernes by" som en kraftfuld nyformidling af historien" fortæller museumsinspektør Karsten Kjer Michaelsen, der er en af hovedkræfterne bag udstillingen på Møntergården. "En arkæologisk genstand er spændende, men fortæller ikke alt. Det kan være nødvendigt med lidt hjælp for at opleve genstanden i funktion. Det kan Sunes tegninger hjælpe til med," uddyber Karsten Kjer Michaelsen.

Fordel at tænke filmisk
Udover at arbejde med illustration til museer, arbejder Sune Elskær også med storyboards og konceptudvikling til spillefilm. Han har eksempelvis tegnet storyboards til Lars von Triers film "Dogville", "Antichrist", "Melancholia" og "Nymphomaniac". Han har også tegnet storyboard til filmatiseringen af H.C. Andersens "De Vilde Svaner" fra 2009, hvor Dronning Margrethe II stod for manuskript og scenografi. Verdenspremieren på "De Vilde Svaner" fandt sted i Odense og involverede Odense Bys Museer. Nu krydses museernes og tegnerens veje igen. Denne gang til en udstilling med arkæologiske fund fra Odenses tidligste historie, som ikke har været udstillet tidligere - og derfor skal visualiseres i al sin funktion og helhed.