Fra udgravning til udstilling

Bag rådhuset i Odense under Albani Torv fandt arkæologerne i foråret 2014 resterne af et meget interessant bryghus.

Inde i huset lå et lager af byg, og på husets gårdsplads var der en usædvanlig og velbevaret brøndkonstruktion fra Odenses middelalder. Brønden bestod af tre tønder sat oven på hinanden med en samlet højde på knapt tre meter, og fra bunden af den udgik et stjerneformet system af teglrør, der skulle sørge for vandtilstrømningen til brønden.

Jannie Amsgaard Ebsen

Et enestående arkæologisk fund
Museets arkæologer kunne med det samme se, at der var tale om et enestående fund. Derfor blev to af museets konservatorer, Jens Gregers Aagaard og Jannie Amsgaard Ebsen involveret for at sikre, at tøndebrønden i første omgang blev holdt våd og bevaret i udgravningsfeltet. - Jeg havde aldrig set en lignende arkæologisk brønd i felten før. Det var helt specielt at se, hvordan tønderne stod oven på hinanden i en næsten tre meter høj konstruktion, fortæller Jannie, der siden sammen med sin kollega endte med at få et meget indgående kendskab til hver en enkelt del af tønderne, da det blev besluttet, at tøndebrønden skulle bjerges og konserveres. - Som noget af det første blev der udført en række materialeanalyser af bittesmå prøver udtaget fra tønderne under mikroskop hjemme på laboratoriet, der viste, at tøndestavene var lavet af egetræ og vidjebåndene af hasselgrene, beretter Jannie.

En kæmpestor genstand
Med en højde på omkring tre meter og en diameter på ca. 80 cm var tøndebrønden i en noget anden størrelsesorden end de fund, konservatorer normalt plejer at arbejde med. - Som konservator arbejder vi ofte med mindre arkæologiske genstande, der kan ligge på vores arbejdsborde, og som er væsentlig nemmere at flytte rundt på, siger Jannie Amsgaard Ebsen, der har konserveret mange andre fine fund fra de senere års omfattende udgravninger ved Thomas B. Thriges gade, heriblandt det såkaldte "Odense Bispens nadversæt" i sølv, der bl.a. kan ses på særudstillingen "Knuds Odense - Vikingernes by". En udstilling, der åbner den 19. maj 2017.

Helt ny bjergningsmetode
Nu meldte det næste spørgsmål sig: Hvordan får vi den tonstunge tøndebrønd op af jorden? Jannie fortæller - Vi skulle selv opfinde en systematisk metode til at tage tøndebrønden op, for her var der ingen erfaring at trække på fra tidligere udgravninger, da tøndebrønden efter konservering også skulle samles igen del for del, så den kunne udstilles og blive en del af museets samling. Vi fandt frem til, at det bedste var at få udgravningens gravemaskine til at fjerne jord omkring én tønde af gangen indtil den næsten var fritlagt for dernæst at håndgrave de sidste 30-40 cm med skovl, spade og graveske. Forsigtigt pillede vi alle elementerne fra hinanden, og trædelene blev løbende nummereret og deres orientering angivet. Så på den måde kan man vel sige, at vi forsøgte at skabe et systematisk og veldokumenteret tredimensionelt puslespil, siger hun og tilføjer, at træet i første omgang blev opbevaret køligt, mørkt og vådt i vand på Møntergården, inden alle tøndestave og tøndebånd blev afrenset for siden at blive transporteret til Moesgård Museums afdeling for Konservering og Naturvidenskab. De har stået for at imprægnere træet med vandopløseligt voks, der sammen med den efterfølgende frysetørring og afrensning af overskydent voks sammenlagt har taget omkring halvandet år.

Fyldt med fortællinger
Nu er træet kommet tilbage til Møntergården igen og skal samles, så tøndebrønden kan indgå i særudstillingen "Knuds Odense - Vikingernes by". - Vi har fotos, mål, præcis placering og beskrivelser på hvert enkelt træstykke, så vi efter konserveringen kan samle hele tøndebrønden igen og udstille den, så museets besøgende kan opleve en bid af Odenses middelalder på tæt hold. Tøndebrønden kan sige noget om borgerens Odense, hverdagen og det liv, der blev levet dengang, forklarer Jannie. - Med sin størrelse, funktion og historie er tøndebrønden en meget anderledes arkæologisk museumsgenstand, siger hun.

Unikt projekt
I det hele taget ligger der mange gode fortællinger gemt i tøndebrønden. Jannie fremhæver, at hele projektet med tøndebrønden er et godt eksempel på alt det, som et kulturhistorisk museum er forpligtet til ifølge den danske museumslov. Nemlig at indsamle, registrere, bevare, forske og formidle. Det har været et helt unikt projekt for Odense Bys Museers konservatorer. Og det er helt unikt, at tøndebrønden udstilles. Det har kun kunne lade sig gøre pga. en betydelig donation fra Albani Fonden. Tøndebrønden var med på årets top 10 liste over vigtigste fund i 2014, og er ifølge museets arkæologer et helt usædvanligt vandteknisk anlæg uden paralleller her i landet og det ældst kendte bryggeri i Danmark.