Fortidsmindedag

Slots- og Kulturstyrelsen sætter søndag den 30. april fokus på de mange seværdige fredede fortidsminder i land og by på Fortidsmindedag. Odense Bys Museer medvirker med en række spændende ture, der alle er gratis.

Hagenskov Voldsted - kl. 9.30-11
I det smukke landskab ved herregården Hagenskov ligger som en rest af 1700-tallets romantiske park Hagenskov Voldsted med lindelysthus, pyramidehøj og iskælder. Under den romantiske fernis gemmer sig imidlertid en regulær middelalderborg med en kongelig fortid og dramatisk historie, der fortæller om Sydvestfyn i middelalderen. Museumsinspektør Jakob Tue Christensen er historisk guide i det spændende område til Fortidsmindedagen.

Gravhøje i Staurby Skov - kl. 10-14
I 2016 dukkede ikke mindre end fire nye gravhøje op i Staurby Skov. Som et led i Middelfart Kommunes plan for fortidsmindeplejen er højene nu ryddet for bevoksning, så skovens gæster igen kan beundre fortidsminderne, som det netop var tiltænkt, da højene blev bygget for over 3.000 år siden. Kom og hør museumsinspektør Michael Borre Lundø fortælle om gravhøjene og se, når vi rekonstruerer en egekistegrav med bronzealderdragt og gravgaver - som den kunne have taget sig ud dengang.

Næsbyhoved Slot - kl. 11-12.30
Et af de fortidsminder, der fortjener at blive trukket frem, er Næsbyhoved Voldsted ved Odense. Her lå i middelalderen en kongelig borg, som blandt andet husede Kong Hans' dronning Christine og hendes hof. "Fortidsminderne er en meget vigtig del af vores kulturarv, men de får ikke altid den opmærksomhed, som de egentlig fortjener. Det er derfor et rigtigt godt initiativ med en dag, der retter spotlyset på fortidsminderne" siger museumsinspektør Maria Lauridsen, som på dagen vil give en guidet rundvisning på netop Næsbyhoved Voldsted.

Glavendrup-monumentet - kl. 14-15
Et andet væsentligt fortidsminde er Glavendrup-monumentet ved Skamby. Fyns største skibssætning fra vikingetiden, som tillige omfatter en runesten med Danmarks længste runeindskrift. Kom og hør museumsinspektør Mogens Bo Henriksen fortælle om skibssætningens funktion i vikingetidens religiøse univers - og hør den spændende historie om, hvem Alle Sølve, der omtales på runestenen, kan have været for en person.