Forskerne fejrer H.C. Andersen

I forbindelse med fejringen af æresborgerskabet afholder Syddansk Universitet en international konference om H.C. Andersen og fællesskabet. Det sker i dagene 5.-7. december med temaet "Hans Christian Andersen and Community".

Vinkler fra hele verden
Deltagerne i konferencen vil komme fra en lang række lande, universiteter og vidensinstitutioner. Der er således tilrettelagt et program over 3 dage med key notes, panel sessioner med videre, så Andersens betydning som litterær verdensborger vil blive belyst fra utallige vinkler og fortalt gennem mangfoldige stemmer.

Andersen og fællesskabet
Professor Johs. Nørregaard Frandsen fra H.C. Andersen Centret spiller en central rolle i konferencen, som han ser meget frem til. Konferencen "Hans Christian Andersen and Community" belyser mange sider af H.C. Andersen som kunstner og verdensborger, siger han. "Der er inviteret omkring 60 forskere fra mere end 20 lande, som vil give hver deres bud på Andersens værk og betydning. Det bliver en skelsættende konference, hvor forskere fra lande som Kina, Syd-Korea, Fillippinerne, Australien, USA, Mexico, Rusland og mange europæiske lande møder hinanden til drøftelse af digteren og hans værk. Vi har valgt det overordnede tema community (fællesskab), fordi Andersen i sin kunst og med sin betydning berører så mange sider af begrebet fællesskab. Hans værk kendes på tværs af de sproglige fællesskaber. Han sprængte med sine eventyr og historier de fælles genrer, som ellers var gældende. Han havde personligt svært ved at finde vej ind i forpligtende fællesskaber både socialt og når det angik kærlighed. Han levede og skrev i en tid, hvor de nationale fællesskaber blev dannet i Europa. Der er mange aspekter. Alle er velkomne til at overvære dele af konferencen, og for at udbrede kendskabet til den har vi allieret os med Folkeuniversitetet. Derfor afholder vi også en slags forpremiere, hvor vi orienterer om de temaer og muligheder, konferencen giver" fortæller Johs. Nørregaard Frandsen.

Et særligt tilbud til alle interesserede
Forpremieren omfatter bl.a.:

• En introducerende temaaften med oplæg ved professor Jacob Bøggild, lektor Anne Klara Bom og professor Johs. Nørregaard Frandsen den 29. november (i Odense Adelige Jomfrukloster)
  • Et særligt foredrag KUN for Folkeuniversitetets kursister ved Kaj Mogensen, der har udgivet værket "Livet - det dejligste eventyr. H.C. Andersens teologi", som også er indleveret som disputats, den 6. december (på SDU)
  • Adgang til seks internationale hovedtalere (key note speakers) fordelt på den 5.-7. december (på SDU)
  • Mulighed for at overvære konferencens panel sessions efter interesse (på SDU)

Alle interesserede er velkomne til at deltage, og man kan læse mere samt tilmelde sig på www.fuodense.dk