Robotterne kommer på museum

Sammen med Industrimuseet i Horsens og Syddansk Universitet har Odense Bys Museer iværksat en større undersøgelse af robotindustrien i Odense. Projektet bliver støttet af Velux Fonden med et tilskud på over 4,5 millioner kr.

En spændende historie fortælles
Målet med projektet er både at opnå ny viden om robotindustrien og mindst lige så vigtigt at få fortalt historien om den nye og levende industri. Man kan derfor forvente foredrag, artikler, undervisning og udstillinger om robotter i de kommende år. Projektet hedder Industrien i det 21. århundrede: Robotter, klynger og fortællinger.

Robotic Valley ligger i Odense
Allerede i de tidlige 1980-ere dukkede robotterne op i den odenseanske industri, men først i løbet af de seneste ti år er en større klynge af robot-virksomheder vokset frem. Så mange, at man nu kan tælle over 100 robotvirksomheder i og omkring Odense. En vigtig del af projektet bliver at kortlægge disse mange virksomheder og forstå baggrunden for, at de trives netop i Odense.

Robotklyngen har vokseværk
I et lidt større perspektiv vil undersøgelsen se robotklyngen i Odense som et eksempel på, hvordan nutidig dansk industri fungerer. I Odense betød Staalskibsværftets behov for svejserobotter i 1990'erne, at et samarbejde omkring udvikling af robotter blev sat i gang med andre virksomheder og Odense Universitet. Netop samarbejde mellem private virksomheder, vidensinstitutioner og det offentlige er et aspekt, der bliver peget på som vigtigt i udviklingen af succesfulde klynger.

En del af byens branding
Både Odense og Horsens har været stærke industribyer, men med den traditionelle industris tilbagegang har begge byer haft brug for at opdyrke nye fortællinger om sig selv. Horsens har med succes re-brandet sig som en kulturby. Fremvæksten af den nye industri har i Odense givet en mulighed for at bygge videre på identiteten som industriby, og kommunen understøtter aktivt fortællingen om Robotbyen Odense. Projektet vil undersøge disse nye elementer i Odenses identitet og se på, hvordan robotter kan indgå i vores opfattelse af en levende, nutidig og højteknologisk industri i det 21. århundrede.