Efterårsferie med kål og kartofler

Den Fynske Landsby byder på et væld af efterårsoplevelser for hele familen.

Kålgården = Bondens skatkammer
Kålgården er navnet på 1800-tallets køkkenhave, hvor man dyrkede kål og andre køkkenurter. Søndag den 15. oktober kan du blive klog på, hvor vigtig kålgården var for bonden. Gartner Jens Ole S. Pedersen fortæller om, hvad bonden dyrkede, og den udvikling kålgården gennemgik i løbet af 1800-tallet. Du kan få gode råd og tips i forhold til dyrkning af egen kål, og i Præstegårdens køkken vil kokkepigerne tilberede en god og nærende suppe af kål og urter.

Kartoffelferie i uge 42
Børn i alle aldre kan i hverdagene fra kl. 11-15 være med til forskellige aktiviteter. Men hvorfor er det nu lige, at vi kalder det for Kartoffelferie? I bondens kålgård var grønkålen en af de vigtigste afgrøder, men efterhånden fik kartoflen også sin plads. Overklassen kendte allerede til kartoflens nærende værdi i 1700-tallet, men selv om herremændene

forsøgte at få bønderne til at spise dem, slog kartoflen først rigtig igennem i første halvdel af 1800-tallet, og omkring 1850 blev den dyrket i hele landet. På det tidspunkt begyndte kartoflen også at erstatte brødet ved hovedmåltidet.

Børnearbejde i gamle dage
For at undgå at kartoflerne rådnede, skulle de op af jorden, inden den blev for fugtig, og inden den første frost satte ind. Børn på landet var dengang en vigtig arbejdskraft, og udover daglige pligter i hjemmet var de en uundværlig arbejdskraft ved såning og høst af korn - og senere med høsten af kartoflerne.

Fra arbejde til afslapning
Da kong Frederik VI indførte undervisningspligt til alle børn i 1814, tog han derfor hensyn til, at børn på landet skulle hjælpe til med arbejdet i hjemmet. De gik i skole hver anden dag og blev fritaget ved såning og høst. Behovet for at fritage børnene til kartoffelhøsten steg, og allerede fra 1823 blev det tilladt at holde børnene hjemme, når kartoflerne skulle op af jorden. Efterhånden var der så meget skolefravær i løbet af efteråret, at lærerne klagede, og i 1899 blev uge 42 fastlagt som kartoffelferie. Den nødvendige arbejdsomme kartoffelferie har herefter langsomt ændret sig til at blive en efterårsferie med afslapning og familieoplevelser - som for eksempel en tur i Den Fynske Landsby.

Høst jeres egne kartofler
I Landsbyen kan børnene også være med til at høste en pose kartofler til aftensmaden, nøjagtig som man gjorde dengang. Bonden pløjer kartofler op med hestetrukket plov, og børnene går bagefter og samler kartoflerne op. De kan også prøve at høste en roe på marken, som bagefter kan forvandles til en skræmmende, en sød eller en sjov roelygte.

Grisen skal slagtes
Onsdag den 18. oktober kl. 11 slagter vi en af Landsbyens grise og fortæller om, hvor de forskellige dele sidder på grisen. Dagen efter, torsdag den 19. oktober, kan du mellem kl. 11 og 13 opleve, hvordan grisen bliver skåret ud, og hvad de forskellige dele på grisen kan bruges til. Og i Præstegårdens køkken koger vi sylte af grisens hoved.