Farverigt fremstød for H.C. Andersens Odense

2017 har været et ganske forunderligt Japan-år for Odense og H.C. Andersen.
Hele viften af bogmærker fra H.C. Andersens Odense - på japansk.

De kejserlige og kongelige mødes
I anledning af fejringen af 150-året for de diplomatiske forbindelser mellem Japan og Danmark, aflagde den japanske kronprins Naruhito et fornemt besøg i H.C. Andersens Hus 19. juni i år. Et besøg, vi tillægger væsentlig værdi, fordi det affødte stor japansk mediebevågenhed og dermed fungerede som en vigtig turistmæssig katalysator. Samme store betydning opnås uden tvivl, når besøget nu gengældes af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, der står i spidsen for et erhvervs- og kulturfremstød i Japan 8. - 12. oktober. Kronprinsen er protektor for Danmark-Japan-året.

Mødested for dansk og japansk kultur
Et mangeårigt og frodigt samarbejde mellem Odense og venskabsbyen Funabashi i Japan betyder, at Odense Bys Museer er inviteret til at være med i forreste række, når kronprinsesse Mary under sit officielle besøg gæster Funabashi Andersen Park. Odense Bys Museer deltager med en helt unik H.C. Andersen-butik sammen med fem andre danske butikker på Scandinavian Fair 7. - 29. oktober. Scandinavian Fair er et enestående mødested for dansk og japansk kultur, hvor netværk og menneskelig kontakt kan udvikles og plejes.

Vigtigt at være synlig
Marketingkoordinator Lone Weidemann skal bemande H.C. Andersen-butikken i den første uge af Scandinavian Fair messen, iklædt 1800-tals bondetøj fra Den Fynske Landsby. Hun forventer sig meget af deltagelsen. - Vi skal først og fremmest slå fast, at Odense er H.C. Andersens hjemby og derved styrke turismen fra Japan til Odense, siger hun. - Dernæst skal vi understøtte det ganske særlige og varme venskab mellem Odense og Funabashi, der har varet gennem 28 år. Sidst, men ikke mindst, er der betydningen af det royale besøg i Japan. Når kronprinsesse Mary besøger Scandinavian Fair, skal jeg gøre mit bedste for at fange hendes interesse i vores japanske fremstød. Et royalt besøg i butikken - under stor pressedækning - vil være yderst værdifuldt på fantastisk mange områder, fastslår Lone Weidemann.

Konnichiwa nihon no minasan!
Lone Weidemann glæder sig til den direkte kontakt med de japanske gæster, der vil komme til messen. Cirka 80.000 gæster forventes at besøge Scandinavian Fair, og Lone har medbragt et varieret udvalg af varer fra museumsbutikken i H.C. Andersens Hus. Varer, der alle har japanernes store interesse som f.eks. papirklip, glaskunst og ikke mindst bogmærker, som alle japanere holder meget af og har et helt specielt forhold til. Derfor har Odense Bys Museer fremstillet en bred vifte af særlige H.C. Andersen bogmærker - på japansk naturligvis - som fastslår, at Odense er H.C. Andersens hjemby. Bogmærkerne uddeles gratis med gavmild hånd, så budskabet når så bredt ud som muligt.

Japansk indflydelse på H.C. Andersens Odense
Èn ting er, at Odense Bys Museer markerer sig i Japan. En anden ting er, at japanerne markerer sig stærkt i Odense. Med den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma som skaber af det nye eventyrlige H.C. Andersens Hus, og den japanske forfatter Haruki Murakami som modtager af H.C. Andersen prisen, må man sige, at 150-året for Danmarks og Japans forbindelser i den grad er blevet slået fast.

PS: Konnichiwa nihon no minasan! betyder Goddag til alle i Japan!

Fakta om Funabashi Andersen Park
Odense og Funabashi kommuner fejrer i år deres 28 års jubilæum som venskabsbyer. Funabashi Kommune i Japan tæller mere end 620.000 indbyggere og ligger 45 minutters kørsel øst for Tokyo.

Funabashi huser en stor H.C. Andersen Park, som kan beskrives som en oplevelsesfusion mellem Den Fynske Landsby, H.C. Andersens Hus og Fyrtøjet, spredt udover et stort naturskønt areal. Netop Fyrtøjet har gennem de seneste seks år i samarbejde med Childrens Museum i H.C. Andersen Parken afviklet en stor japansk national konkurrence i papirklip, eller "kirigami", som det hedder på japansk. Tusindvis deltager i konkurrencen, og alle klip bliver udstillet på en imponerende udstilling i Funabashi.