Historisk reception på Møntergården

Odense Bys Museer inviterer til historisk reception på Møntergården fredag den 13. oktober kl. 13-14.30.

Anledningen er ganske ekstraordinær. Det er lykkedes museet i samarbejde med Center for Middelalderlitteratur på SDU at få lov til at låne og udstille den ældste eksisterende kopi af den allerførste danmarkshistorie: "Ælnoths krønike", forfattet omkring 1100. Et skrift, der ikke tidligere har været udstillet i Danmark.

Den ældste nedskrevne danmarkshistorie er fra Odense
Den danske litteratur fik sin begyndelse i Odense omkring 1100. Her skrev engelske munke om drabet på Knud den Hellige i 1086. Vi kender navnet på en af dem, Ælnoth, som er den første "danske" forfatter. Den ældste eksisterende kopi af Ælnoths tekst er en smukt håndskreven bog produceret i Flandern omkring 1200. Uden dette håndskrift - som udstilles i Danmark for første gang - ville vores viden om Knud, om den tidlige litteratur og de engelsk-danske bånd i perioden være væsentligt ringere.

Den smukke håndskrevne bog vises som led i udstillingen "Knuds Odense - Vikingernes by". Samtidig markeres udgivelsen af bogen bag særudstillingen.

Program:

• Velkomst v. forskningscenterleder Mads Runge, Odense Bys Museer
  • Bogen bag særudstillingen "Knuds Odense - Vikingernes by" v. Mads Runge
  • Den danske litteraturs oprindelse - i Odense omkring 1100 v. professor Lars Boje Mortensen, Center for Middelalderlitteratur, SDU
  • Odense og de engelske forbindelser i 1000-tallet v. ph.d. Marie Bønløkke Missuno, Aarhus Universitet
  • Fremvisning af Ælnoths krønike i særudstillingen "Knuds Odense - Vikingernes by"
  • Let traktement i foyeren

Alle er velkomne.