Årbog 2018 fra Odense Bys Museer er udkommet

03. april 2018

Årbogen 2018 fra Odense Bys Museer er bogen til alle, der vil være opdateret på museernes mange spændende og varierede arbejdsområder. Værket er fyldt med lærde, opsigtsvækkende og overraskende artikler. Og så er det en virkelig smuk bog til bogreolen.

Årbog

Årbogen breder sig over et stort felt og indeholder et væld af nye videnskabelige landvindinger. Mange af dem af lokalhistorisk interesse.

Sjældne fund i Faaborg-Midtfyn Kommune

I årbogen optræder bl.a. en artikel skrevet af museumsinspektør Mogens Bo Henriksen "Vikingesmykker under hammeren! - og en status over vikingetidens grave på Fyn og omliggende øer". Det er en medrivende beretning om, hvordan historien om en fynsk vikingetidsgravplads har skullet sammenstykkes helt frem til den foreløbigt sidste brik i et slags arkæologisk puslespil. Den sidste brik dukkede pludseligt op i form af to bronzebrocher på en internetauktion i 2014. Hele den dramatiske historie relaterer sig til en række sjældne fund fra området omkring Rolsted i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Hindsgavl, Fænø og Staurby Skov

I en anden artikel i årbogen giver museumsinspektør Michael Borre Lundø et indblik i sin dagbog som tilsynsførende for Fyns fredede fortidsminder. Også denne artikel er spækket med tankevækkende oplysninger af lokalhistorisk interesse. Eksempelvis har museet haft til opgave at besigtige de kystnære skanser på Hindsgavl samt det imponerende "Svenskebatteri" på nordspidsen af Fænø. Historien om Staurby Skovs glemte gravhøje er ligeledes interessant med henvisninger til, hvordan man registrerede fortidsminder i 1915. Ved en nyere besigtigelse erfarerede Odense Bys Museer, at der ikke kun er tale om én gravhøj, men formentlig hele tre gravhøje, der ligger på en ret linje.

Fra Munkebo til Søndersø: Mennesker med spændende livsforløb

Museumsinspektør Ellen Warring leverer en flot og farverig artikel med titlen "Født til en anden skæbne. Om Bonde Simonsen og Anne Elisabeth Amalie Berg, ejerne af Elvedgård". Artiklen beskriver den fascinerende historie bag to malerier af henholdsvis en mand og en kvinde samt et smykkesæt, som findes i museets samlinger. Ellen Warring fortæller om den portrætterede kvinde Anna Elisabeths begivenhedsrige liv og hendes ægteskab med "Åleprovsten i Munkebo", der blev så velhavende af at sælge ål, at han kunne købe tre fynske herregårde, nemlig Holsegård, Kærsgård og Elvedgård. Da han døde, giftede Anna Elisabeth sig med borgmesteren i Odense, Bonde Simonsen, der er den afbildede mand på maleriet. Også han var en spændende mand med en usædvanlig karriere. Han var født som fattig husmandsdreng i Hårslev på Nordfyn, og da han en dag legede på landsbygaden, blev han kørt ned af en karet med fire heste spændt for. I kareten sad postmesteren i Odense, der nok havde haft lidt for travlt. Drengen blev kvæstet, men postmesteren tog ham med til Odense, hvor han blev plejet, og da han viste gode evner, blev han sat i skole og blev senere student. Han fulgte i sin plejefars fodspor og blev både postmester og borgmester og til slut landsdommer på Fyn. Efter hans død fortsatte Anna Elisabeth sit driftige virke med at vedligeholde Elvedgård og gøre et stort arbejde for alle fattige i Veflinge og Vigerslev Sogn.

Odense Bys Museers Årbog er på 185 sider, koster 250 kr. og kan købes i museumsbutikkerne.

Alle medlemmer af Museumsklubben kan afhente et gratis eksemplar på Møntergården, H.C. Andersen Museum og i Den Fynske Landsby.