Konservering af Anne Marie Carl Nielsens voksskitser

AMCN modellerer.jpgPå Carl Nielsen museet findes i alt ca. 900 værker fremstillet af Carl Nielsens kone, billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945). Værkerne er fremstillet i gips bronze og voks. Der er små statuetter og støre skulpturer og monumenter af hovedsagelig mennesker og dyr.

Et af de kendte monumenter som Anne Marie Carl-Nielsen har fremstillet, er for eksempel rytterstatuen af Chr.IX, på Christiansborg slots ridebane, som blev opstillet i 1927. På Carl Nielsen Museet findes mange modeller af monumentet, både i gips og voks.
Voksgenstandene kaldes også skitser, og nogle skitser kan sammenlignes med blyantsstreger i en skitsebog, mens andre skitser er der taget afstøbninger af, og er det originale forlæg til det endelige værk i bronze.

Et udvalg af voksskitser.jpg

Et udvalg af voksskitser

På Carl NielseMuseet er der i alt 200 voksskitser. De omkring 100 år gamle voksfigurer var dog med tiden gået i stykker og var blevet snavsede, da voksblandingen er et sart materiale. Derfor fik Odense Bys Museer i 2007 bevilget midler fra Kulturarvsstyrelsens ENB-sum til konservering af genstande af enestående national betydning.

Alle genstandene blev først registreret ved fotografering og røntgenfotografering. Røntgenoptagelserne har afsløret mange spændende og hidtil ukendte oplysninger om voksfigurernes opbygning. Blandt andet indeholder flere af figurerne søm og nåle samt hårnåle som afstivningsmateriale.

Skitse; Den syge bæres.jpgRøntgenfoto af Den syge bæres.JPG

Foto af "Den syge bæres" før   konservering  Røntgenfoto af "Den syge bæres". Bemærk hårnåle og tændstikker i tændstikæsken.

Konserveringsarbejdet blev indledt med at få analyseret figurernes materialeindhold. Samtidig blev Anne Marie Carl-Nielsens notesbøger gennemgået på Det Kongelige Bibliotek i København. En håndskreven foldet lap papir viste sig at indeholde Anne Marie Carl-Nielsens egen opskrift på voksmasse. Opskriftens indhold stemte overens med analysernes resultater, og man må sige, at det var en noget speciel voksmasse Anne Marie Carl-Nielsen brugte; nemlig en blanding af bivoks, paraffinvoks, olivenolie, beg, venetiansk terpentin, kartoffelmel og smør!

AMCN´s voksopskrift.jpg

Genstande i denne voksblanding havde man aldrig prøvet at konservere før, så først efter flere indledende forsøg med rensning og limning, kunne den egentlige konservering udføres.

Diskoskaster før konservering.jpg Diskoskaster før konservering

Limning af diskoskaster.jpg Diskoskaster under limning

Diskoskaster efter konservering.jpg

Det færdige resultat efter konservering

De færdigkonserverede voksskitser er nu anbragt sikkert i museets magasiner med et stabilt klima, hvor der hverken er for fugtigt eller for varmt. Derudover er der også sørget for, at figurerne kun er udsat for svag belysning.

Her fortæller konservator Dorte Gramtorp om Anne Marie Carl-Nielsens arbejdsproces fra voksskite til bronzeskulptur. Desuden beskrives, hvordan Anne Marie Carl-Nielsens voksskitser er blevet konserveret.