Rytterskolen på Hunderupvej

På min daglige tur ind mod byen cykler jeg ofte ad Hunderupvej gennem Odenses fine kvarter med de store villaer fra begyndelsen af 1900-tallet.

Her er megen flot arkitektur at beundre. Som regel er det dog et helt bestemt hus, der fanger min opmærksomhed - et hus, der ikke ligner nogen af de andre. Huset ligger på Hunderupvej 140, det er et stråtækt længehus, tydeligvis istandsat for nyligt.

Huset nr. 140 er bygget i 1721. I årene før og efter blev der på Fyn rejst 19 andre helt identiske bygninger. Bygningerne skulle huse Frederik IVs rytterskoler, hvor børn fra skolens område gratis blev undervist i læsning og den kristelige børnelærdom - helt i oplysningstidens ånd. Rytterskolerne betegnes således, fordi de blev oprettet på den del af krongodset, der leverede mandskab, heste og underhold til det kongelige rytteri.

I dag ligger den gamle rytterskole i storbyen Odense, men dens eksistens fortæller historien om de nu forsvundne små landsbysamfund. Skolen lå nemlig oprindelig i landsbyen Hunderup, der indtil ca. 1900 stadig var adskilt fra købstaden af åbne marker.

Siden 1850 har Odenses udvidelse slugt mangen gammel landsby, men hvis man ser nærmere efter kan man stadig rundt omkring se spor af de gamle landsbybebyggelser. I Hunderup er der - foruden den gamle rytterskole - også bevaret et par gårde, der vidner om at der her har ligget en landsby i århundreder.

Lise Gerda Knudsen
Museumsinspektør, Odense Bys Museer 2007