Billedsamlingen

Odense Bys Museer har en meget stor samling af gamle fotografier fra Odense.

En stor del af Odense Bys Museers billedsamling er digitaliseret og gjort tilgængelig via databasen Gamle Odensebilleder.

Billederne fra Gamle Odensebilleder.dk må frit anvendes til ikke-kommerciel brug i aviser, tidsskrifter og tryksager, med angivelse af: Kilde: Odense Bys Museer.
Billederne må ikke videresælges, anvendes i annoncer eller i andre kommercielle sammenhænge.
Ved brug i kommercielle sammenhænge skal Odense Bys Museer kontaktes for tilladelse.

Billedsamlingen befinder sig fysisk i Bymuseet Møntergården, Overgade 48 i Odense. Mapper med fotokopier af ca. 10.000 billeder er tilgængelige i museets åbningstid. De er ordnet efter gadenavne i Odense og navne på personer.

Hvis du ønsker hjælp til at søge i billedsamlingen på Møntergården, så kontakt museets servicesekretariat på tlf. 65 51 46 01 eller send en email til museum@odense.dk.

Stabelafløbning på Lindøværftet 1972
Fotograf: E. Christoffersen

Odenses tidligste fotografer
Den fotografiske teknik blev første gang introduceret i Odense i 1842 af østrigeren Heinrich Weninger, der rejste rundt og optog daguerreotypiske portrætter. Andre omrejsende fotografer besøgte ligeledes byen, og der blev indrettet atelierfaciliteter i Vestergade og i Overgade, som de kunne benytte.

Den første generation fastboende fotografer i Odense, Striegler og Edvard Hansen, startede med at fotografere mere systematisk omkring 1850.
De var dog ikke professionelle fotografer, men var henholdsvis billedhugger og portrætmaler ved siden af fotograferingen. Dette var et karakteristisk træk ved fotografiets barndom, og det viser den tætte kontakt til kunstnerisk virksomhed. Begge fotografer indrettede atelierer i byen, som senere blev overtaget af fotograferne Jens Petersen og Emil Rye.

Andre fotografer i årene 1850-80
Carl Hilde, etableret i 1858/59
Wahlmann, 1860
Bech, 1850'erne
G.P. Jacobsen, 1868
Wils, 1868
E.T. Schillerup, 1869
Lars Dinesen, 1870
Hans Hansen, 1876
Peter Møller, 1876

Møntergårdens billedarkiv rummer uidentificerede portrætter fra næsten alle disse tidlige fotografer, men også andre typer fotografier er bevaret fra disse første år i fotografiets historie.