Børnenes Landsby

Børnenes Landsby, er det sted i Landsbyen, hvor fokus er rettet mod børnene. Her inspirerer omgivelserne til leg og læring, samt fysiske udfordringer og sjov.

Børnenes Landsby ligger ved Skolen fra Eskær (hus nr 21). Den blev færdigetableret i 2017 udfra tankerne om; at skabe et sted til leg og læring for børn, hvor man bevæger sig ind i forskellige læringsrum, men stadig forholder sig tro i forhold til en Landsby fra 1800-tallet. Området indeholder Skolen fra Eskær, Bondegårdens dyr, Ind i naturen og Birkedommerfængslet.

Børn fra Levende Historie der leger

Nede ved Børnenes Landsby står Bondegårdens dyr klar til at byde velkommen. De har forskellige størrelser, ligesom Landsbyens levende dyr. Her kan børn i alle aldre, slippe fantasien løs og lege bondemand som fodrer og vander dyrene. Der kan klatres og kravles på dyrene og man kan dyste om; hvor mange der kan sidde på koen, hvem der er hurtigst til at komme op på hesten eller, man kan lege "Klods Hans" og tage en tur på geden... det er kun fantasien, som sætter grænser. Til de mere forsigtige børn, er der også mulighed for at komme helt tæt på og klappe. Måske det baner vej for at være mere modig næste gang.
Trædyrene er udformet i egetræ og de to kunstnere som har lavet dem er:
Billedhugger Niels-Erik H. v. Øhlenschlæger, Antropromorfia med hjælp af tømrer Carl Peter Kjær
samt af Allan Bo Jensen, Skulpturværkstedet

I udkanten af området, indbyder små stier til udforskning af "skoven". Her findes en naturbane hvor balanceevner og kræfter kommer på prøve. Banen kan følges rundt imellem træer og buske. Prøv at se hvem der kommer hurtigst igennem, uden at røre jorden eller vælg en fanger der skal prøve, at fange de andre. Måske kommer I forbi modne bær på vejen, som gerne må smages på. I området vokser der nemlig brombær, skovjordbær, og skovhindbær samt andre spiselige bærbuske.
Æbletræet som står i nærheden af skolen er et Hvidkilde Voksæble. Et sådant træ står netop i Frederik Juuls have på Tåsinge, der hvor skolen blev opført. Træet fik den daværende lærer af sin bror, som arbejdede på Hvidkilde som gartner.
Vil man vide lidt om skolens historie, kan man i forgangen finde en lille udstilling i form af plancher. Den fortæller i korte træk om Eskær Skole samt dansk skolehistorie generelt. Teksterne fra udstillingen kan hentes her.

Skolen fra Eskær kan bruges både til leg og undervisning. Skolestuen fra 1800-tallet står autentisk med de gamle skolepulte. Prøv at tage plads og forestil dig hvordan det var dengang. På væggene hænger gamle anskuelsestavler til undervisningsbrug og på pultene ligger skiffertavler og griffler, som frit kan benyttes. Dengang lærte børn at skrive skråskrift. Måske du kan skrive dit navn med skråskrift. Har du aldrig prøvet det, ligger der hæfter med inspiration, eller prøv en af de sjove tavlelege som er beskrevet sidst i hæftet.   
Der findes også et sort/hvid billede af overlærer Erik Rasmussen og elever fra 1860.  Eleverne var dengang aldersopdelt og gik i skole hver anden dag, så på den måde blev der plads til alle, på den lille skole. 


I Skolens anden ende er der indrettet et lille legerum med udklædningstøj, bøger, papir og blyanter og gammelt legetøj. I kassen på væggen findes der legeanvisninger til indendørslege, som både er sjove og hyggelige. Glasskabet i den lille mellemgang, indeholder en udstilling af gammelt legetøj. Tingene giver anledning til at snakke om børnelegetøj, dengang og nu.
Der er også mulighed for forbybelse ved at booke en af Emnekasserne på skolen. Der findes 3 forskellige: "Fra uld til tråd", "Den gamle skole" og "Gamle lege og legetøj", læs mere om emnekasserne og hvordan de bookes her

Lige udenfor skolen står stylter, tøndebånd og kæpheste, og under halvtaget på gavlen hænger legebeskrivelser, samt det der skal bruges, til flere af de gamle udendørs lege. Legene handler ofte om styrke, reaktionsevne eller snedighed. Her kan dystes om, hvem der er bedst til at "stikke Palles øje ud", lave hemmelige aftaler i "Kispus" eller gå længst på stylter. Legene kan give anledning til mange timers sjov og gode grin.

Bygningen overfor Skolen er det lille Birkedommerfængsel og er man modig nok, må rummene nedenunder gerne besøges. Måske I finder noget spændende.
Et fængsel kan også give anledning til fangelege som politi efter tyv, eller snakke omkring 1800-tallets straffe, samt de forhold et fængsel havde dengang i forhold til nutidens fængsler.

Melder sulten og tørsten sig under og efter legen, findes der borde og bænke og ikke langt derfra ligger også toiletterne.

 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer