Landsbyens dyr

De larmer og lugter – og hører til! Den Fynske Landsby husdyr medvirker til at skabe den rette stemning, når man skal på bondegårdsbesøg i fortiden.

 

I Den Fynske Landsby ønsker vi at skabe en fornemmelse af, hvordan det var at leve på landet i 1800-tallet. Dette fortæller vi blandt andet gennem vores vigtigste genstande, huse og gårde, samt ved hjælp af Levende Historie, der giver besøgende et indtryk af det daglige arbejde i landsbyen. Men mennesker og bygninger kan ikke fortælle hele historien. I en 'rigtig' fynsk landsby, som den ville have set ud i 1800-tallet, gav også alle de larmende, lugtende, puffende husdyr et vigtigt bidrag til landsbystemningen. Og sådan er det også i Den Fynske Landsby.

Heste, grise, køer og får, hører til min bondegård...
Landsbyens husdyrbesætning består af ca. 50 dyr. Det svarer nogenlunde til besætningen på en mellemstor gård i midten af 1800-tallet, dog har vi for mange svin og lidt for få heste og køer til at denne sammenligning rigtig passer. De fleste af dyrene holder til i præstegårdens stalde, men i sommerperioden kan man møde dem rundt omkring i Landsbyens folde og på markerne, hvor de bidrager til arbejdet med at dyrke jorden.

Bevaringsværdige racer
Husdyrene i Den Fynske Landsby gør desuden anden gavn end som arbejdsdyr og stemningsskabende elementer. En stor del af dyrene er nemlig gamle bevaringsværdige racer, som Den Fynske Landsby er medvirkende til at formidle. To af landsbyens heste er eksempelvis Frederiksborgheste, der er en af verdens ældste racer (stambogsført allerede fra slutningen af 1500-tallet).

Køerne er røde danske malkekøer, der som race er indstiftet i 1878. Ved siden af de røde køer går også jerseykoen Jørgine. Denne oprindelig engelske race kom til Danmark omkring 1900 med henblik på at levere fed mælk til de mange andelsmejerier, der var kommet til i anden halvdel af 1800-tallet.

Udover heste og køer kan man i landsbyen blandt andet møde svin af sortbroget landrace, danske landfår og danske landgeder. Vi har også en velsignelse af vingede dyr - brune danske landhøns, Plymouth Rock, sort/hvidbrystede danske ænder og gråbrogede danske gæs.

Læs mere om de gamle danske husdyrracer på Historie-Online.dk


 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer