Håndarbejdsfrøknerne i Den Fynske Landsby

Fra sidst i 1700-tallet fik den almindelige landbefolkning tid til at arbejde med finere dekorative håndarbejder, som broderi, der ikke var direkte nødvendige for husstandens overlevelse.

Fra slutningen af 1700-tallet blev vilkårene for den bredere befolkning på landet efterhånden så gode, at bønderkonerneså fik mulighed for at dygtiggøre sig indenfor broderi. Man broderede på sit tøj og på boligens tekstiler.Somme tider blev 'de gamle' i familien forargede og syntes, at det var spild af tid at udsmykke lagner og pudevår - det holdt jo ikke længere af, at pigen broderede tunger i kanten af det! Men broderierne på tekstilerne kunne betragtes som kronen på værket efter et langt arbejde med at fremstille tekstilerne, og pigerne broderede udstyr, som de bedst kunne. I nogle egne vurderede man endda en piges evne til husførelse på, om hun kunne brodere ordentligt. 

Den Fynske Landsbys håndarbejdsfrøkner holder til i Fjelstedgården (nr. 6), hvor de arbejder med finere håndarbejde. Her broderes, orkeres og laves tællesyning og hulsømme til hvidsøm og tamburering til pynt på beklædning og tekstiler i boligen. Der bindes lavendler, der kan holde møl og andre dårligdomme væk fra linnedkisterne.

Håndarbejdsfrøknerne formidler det fine håndværk og fortæller historien om, hvordan også landbokvinderne fra slutningen af 1700-tallet og i løbet af 1800-tallet i stigende grad fik tid og overskud til at beskæftige sig med finere tekstilarbejde, frem for udelukkende at fokusere på selve fremstillingen af tekstiler til brug i hjemmet.

Se i kalenderen, hvornår der laves håndarbejde.

 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer