Hørfolkene i Den Fynske Landsby

Fremstilling af tekstiler af hør og uld var frem til slutningen af 1800-tallet en stor og betydningsfuld del af kvindernes arbejde på gården.

Hør2.JPG

Indtil industrialiseringen i slutningen af 1800-tallet gjorde det muligt at købe fabriksforarbejdet tekstil, var hjemmefabrikationen den eneste vej frem. Og det var først og fremmest hør og uld, der var kernen i denne produktion.

I forbindelse med overgangen fra selvforsynethed til markedsorienteret landbrug fik bønderne efterhånden penge mellem hænderne, og en del af disse blev brugt på at indkøbe færdige varer. På den måde blev man fri for det besværlige og tidskrævende arbejde, som hørforarbejdningen udgjorde. Hørbearbejdningen var faktisk et af de husflidsområder, der hurtigst gik tilbage, fordi forarbejdningen var så arbejdskrævende, og fordi den fabriksfremstillede bomuld nemt kunne udkonkurrere hørren.

Den Fynske Landsbys hørfolk forarbejder den hør, der dyrkes i Landsbyen. Alle arbejdsgangene fra frøene sås - til bonden kan iklæde sig en skjorte af hør - gennemføres og formidles for gæsterne. Mens det praktiske arbejde udføres, fortælles om hørplantens lange vej til rokken samt om den betydning, som tekstilfremstilling havde i den selvforsynende økonomi på landet i 1800-tallet.
Hørfolkene holder til i Torupgården (nr. 9).
Læs mere om hørforarbejdning.

Se i kalenderen, hvornår der arbejdes med hør.

 

 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer