Huggehuskarlene i Den Fynske Landsby

I huggehuset blev repareret redskaber og værktøj, forarbejdet møbler og kærestegaver - og alt andet, der var lavet af træ.


I selvforsyningens tid lavede man alle redskaber og alt værktøj selv - lige bortset fra de dele, der var lavet af jern. Dem fik man landsbyens smed til at forarbejde. Huggehuset var gårdens værksted, hvor man indendøre kunne arbejde med reparation, vedligeholdelse eller fremstilling af alskens trævarer til brug i husstanden.

Det var særligt i vintermånederne, når markarbejdet ikke krævede så meget tid, at der var aktivitet i huggehuset.

Den Fynske Landsbys huggehuskarle holder til i Torupgårdens huggehus (nr. 9), hvor der er redskaber og træ til forarbejdning. I huggehuset arbejder karlene med træ til alle slags redskaber og træsager. Karlene formidler, at man på gårdene i høj grad var selvforsynende, hvorfor reparationer og nytilvirkning af redskaber, skeer, bygningsdele, møbler mv. ofte fandt sted.
Karlene formidler både selve håndværket og den historie, der knytter sig til huggehuset, der var mandens værksted og arbejdsplads, når ikke dyrene eller jorderne krævede hans opmærksomhed.

Se i kalenderen, hvornår der arbejdes i huggehuset.

Bødker.jpg

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer