Smedene i Den Fynske Landsby

Blandt de vigtigste landhåndværkere var grovsmeden, der kunne forarbejde jernet til markredskaber, vognhjul og hestesko - og mange andre ting.

I fællesskabets tid kunne man betragte landsbyens smedie som fælleseje - og smeden stod for alle 'dagligdags' reparationer uden særlig betaling. Til gengæld modtog han hvert år en fast løn i naturalier.
Skulle man derimod have lavet noget nyt eller noget udover det sædvanlige, kostede det ekstra. Desuden skulle gårdmanden selv medbringe jernet til arbejdet.

Den Fynske Landsbys smede holder til i Ulbølle Smedje (nr. 17), der ligger midt i Landsbyen. Smedene laver beslag og andet, der bruges af Den Fynske Landsbys håndværkere, når huse skal restaureres og dele udskiftes. Når der ikke efterspørges byggematerialer, laver smedene søm, nagler eller andet, som svarer til de opgaver, en smed havde i et landsbysamfund i 1800-tallet.

Smedene formidler deres håndværk og viser, hvordan en gammeldags smedje har fungeret. De fortæller også historien om den gamle landsbysmeds betydning i landsbyen og om udviklingen i hans arbejde, efterhånden som landsbyboernes behov forandrer sig, og nye redskaber og maskiner kommer til.

Se i kalenderen, hvornår smedene arbejder

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer