Uldkonerne i Den Fynske Landsby

Arbejdet med at lave tekstiler af hør og uld var en stor og betydningsfuld del af kvindernes arbejde på gården.


I 1800-tallet var der kun en måde at skaffe klæder på - man måtte lave dem selv! Når man tager den store arbejdsindsats i betragtning, er det ikke så underligt, at skabe og kister fyldt med tekstiler udgjorde en havde en betydelig værdi.
Børn skulle have udstyr med sig ind i ægteskabet, familien skulle holdes med tøj, og tekstil blev også brugt som aflønning af tjenestefolk. 

I Den Fynske Landsby arbejder vi også med tekstiler og bruger ulden fra Landsbyens danske landfår. Uldkonerne holder til i Torupgården (nr. 9), hvor de arbejder med ulden fra det tidspunkt, hvor landmændene har klippet fårene og tøjet kan tages på. Uldkonerne karter, spinder og farver ulden og resultatet bruges til strikkede varer, til bånd, til filtning eller vævning.

Man kan således følge hele den arbejdskrævende proces med at forarbejde tekstilerne, som 1800-tallets piger og kvinder brugte en meget stor del af deres tid på. Hænderne lå aldirg stille i skødet, og de 'gamle koner' plejede at sige, at man skulle sætte sig til rokken, selvom man kun kunne nå at spinde et stykke så langt som sin egen næse!

Uldkonerne formidler både de forskellige processer i uldarbejdet og den betydning, som tekstilfremstilling havde i den selvforsynende økonomi på landet i 1800-tallet.

Læs mere om uldforarbejdning.

Se i kalenderen, hvornår der arbejdes med uld.

 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer