Magtens medier - mediernes magt

Stor udstilling om mediernes Danmarkshistorie

 

 

Fra enevælde til ytringsfrihed
Vi bliver dagligt påvirket af trykte og elektroniske medier: Reklamer, aviser, radio, tv, internettets nyhedsstrøm, magasiner og blades populærstof, Facebook, Twitter osv. Vel at mærke ikke som passive modtagere. Alle kan give deres mening til kende gennem de elektroniske mediers globale netværk. Vi kan kommunikere direkte med politikere på Facebook, skrive læserbreve, få taletid i radio og tv, hvis vi har en sag og argumenterne nogenlunde i orden. Vi har magt til at kommunikere. Men det har vi kun haft i godt hundrede år. Før da var det udelukkende landets ganske få magthavere som kommunikerede - eller rettere informerede - masserne. Medierne, som engang var begrænset til opslåede bulletiner på byens torv, var kongens og kirkens talerør. Selvom censuren blev ophævet med indførelsen af Grundloven i 1849 skulle der gå endnu halvtreds år, hvor kommunikationen endnu var ensidig og stærkt agiterende gennem landets få partiaviser.

Mediernes historie i Danmark er historien om magtforhold. Det er historien om, hvordan magtfulde grupper som kirken, kongen, politikere, spindoktorer, eksperter og forældre har forsøgt at styre mediernes budskaber. Det er historien om mediernes magt over samfundet og os som forbrugere, brugere, læsere, seere og lyttere.

Udstillingen Mediernes Magt - Magtens Medier viser gennem væsentlige eksempler træk af mediernes historie fra den tidligste skriftlige kommunikation til nutidens mediekaos. En nutid hvor medierne sætter dagsordenen for, hvad der er vigtigst i denne uge og dermed udgør en magtfaktor i sig selv. Udstillingen fortæller også ytringsfrihedens historie og vilkår i Danmark. En rettighed vi har haft siden 1849, men som har været truet af. f.eks. selvcensur både før og efter Muhammed krisen.

Udstillingen ser også tilbage i tiden og fortæller om, hvordan medierne fra 1850'erne blev en vare, der skulle eksistere i form af bladsalg, annoncer og reklamer. Og om hvordan medierne blev til massemedier med adgang til nye trykketeknikker, herunder Berlingskes historie. Udstillingen behandler desuden, hvordan nutidens medier udgør en art drømmefabrikker med ugeblade og reality-tv. Spørgsmålet om hvorvidt medier er skadelige har til enhver tid været stillet af forældre og bliver også undersøgt i udstillingen.

Magtens Medier - Mediernes Magt bliver vist i Mediemuseets 1000 m2 store lokale på 3. salen på Brandts. Udstillingen er sidste del af et omfattende flerårigt formidlingsprojekt, hvori også indgår MedieMixeren, tv-studiet til undervisning af skoleklasser og museets særudstillingslokale.

Projektet er finansieret af Egmont Fonden, Odense Kommune, Den Danske Forskningsfond, Kulturstyrelsen, P. J. Schmidt-Fonden, P. Knudsens Fond, HK-Grafisk Almengørende Fond og Den Fynske Bladfond.

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer