Pernille Lykkes Boder

Pernille Lykkes Boder er de ældste bygninger i Møntergårdskomplekset, som endnu ligger på deres oprindelige plads. Pernille  Lykke havde i 1617 ladet to bindingsværksbygninger på i alt 18 fag opføre i Møntestræde. Bygningerne har gennemstukne bindbjælker ('styrtrumskonstruktion'). De udgjorde to stiftelser.

Den ene, Pernille Lykkes Sjæleboder, var fattigstiftelse og indeholdt en forstue og to stuer. Her skulle ifølge bestemmelsen "så længe verden består" bo tre ærlige, trængende Kvindfolk, og to Drenge, faderløse og moderløse, som skal gå i den Latinske Skole". Kvinderne måtte bo i huset til deres død, hvorimod drengene kun måtte bo der i tre år.

Den anden, Pernille Lykkes Lejeboder, var inddelt i to lejligheder. Lejeindtægten på tyve mark om året blev anvendt til brændsel for fattigstiftelsen. Boderne blev administreret af sognepræsten ved Vor Frue Kirke. 

El blev installeret i 1935, og rindende vand kom i 1950. Bygning-erne bevarede deres funktion som stiftelse indtil 1955, hvor bod-erne blev en del af museumskomplekset. De er nu indrettet med møbler, således at man får et indtryk af boligforholdene dengang.
Åbne for publikum i sommermånederne.

Bygningerne er fredet.

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer