7 - Hjemmet

I den tidlige middelalder foregår al aktivitet i husets eneste opvarmede rum. Men i 14- og 1500-tallet bliver hjemmet inddelt i køkken, sovekammer og stue med hver sin slags indbo og pynt. En ny boligkultur er skabt.
Foto: Ard Jongsma

De anonyme kvinder og børn
Selvom der naturligvis er både kvinder og børn i Odense i middelalderen og renæssancen, ved vi meget lidt om dem. De rige, mandlige borgere har offentlige embeder og deltager i det politiske liv. Derfor er det også dem, der skriver sig ind i historien. Kvinder kan dog sagtens have en høj status i de enkelte husstande, hvor madmoderen leder husholdningen.

Familie
I middelalderen bruger man ikke begrebet familie, som vi gør i dag. Man taler i stedet om en husstand - en gruppe mennesker, der lever og ofte arbejder sammen i det samme hus. Husstanden bliver ledet af husfaderen eller husbonden og er primært et arbejdsfællesskab.

Nips
Den voksende borgerstand har behov for at hævde sig selv. Som udtryk for deres øgede velstand begynder de at fylde deres hjem op med nipsgenstande. Nips har ikke anden funktion end at være pæne. Pyntefade til at hænge på væggen, bordkranse og pokaler til kaminhylden er blandt de hotteste trends i 1500-tallets Danmark.

 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer