De Vilde Svaner lander i H.C. Andersens Hus

18. august 2009

H.M. Dronningen åbner udstillingen ”De Vilde Svaner” - decoupager og dragter af H.M. Dronningen den 4. september i H.C. Andersens Hus

Langtborte herfra, der hvor Svalerne flyve hen, naar vi have Vinter, boede en Konge, som havde elleve Sønner og een Datter, Elisa.”

Udstillingens plakat

Sådan indleder digteren H.C. Andersen sit eventyr ”De vilde Svaner” som har inspireret Hendes Majestæt Dronningen til at udarbejde decoupager og designe dragter til filmatiseringen af eventyret, som i efteråret vil kunne ses i biograferne landet over.

Udstillingen ”De Vilde Svaner” består af 43 decoupager, som Dronningen har skabt af udklip fra forskellige billedmaterialer, samt et udvalg af skuespillernes kostumer, tegnet af Dronningen.
Decoupagerne danner scenografien i filmen ved hjælp af ”green-screen-teknologi”, der også kan opleves i udstillingen sammen med rekvisitter og back-stage billeder fra filmproduktionen.
Udstillingen er bygget op over de tre centrale temaer: Natur, Tro og Kultur, som også er de tre grundtemaer i H.C. Andersens eventyr om prinsesse Elisa og hendes elleve brødre.

Dronningen har i mange år beskæftiget sig med H.C. Andersens forfatterskab og stået for en lang række illustrationsarbejder til eventyrene. ”Som eventyrforfatter har H.C. Andersen den kolossale styrke, at han er så billedskabende. Der dukker det ene billede op efter det andet, når man læser eventyrene. Det har altid appelleret til mig: Jo flere billeder, man får af et eventyr eller af en historie, jo større interesse vækker det i mig. Det er derfor, at jeg har arbejdet med H.C. Andersen og hans fortællinger ved flere lejligheder ” fortæller Dronningen i et længere interview, som kan læses i udstillingens katalog. 

Dronningens store interesse for H.C. Andersen og hendes kunstneriske evner i skabelsen af billeder, decoupager, dragter og scenografi er velkendt. I 1999-2000 skabte Dronningen sammen med Jacob Jørgensen fra JJ Film, animationsfilmen “Snedronningen”. Det billedmæssige udgangspunkt og den scenografiske ramme var Dronningens decoupager, som blev mikset med computergrafik, skuespillere, musik og fortælling.

Succesen med ”Snedronningen” gav mod på at tage en endnu større udfordring op. Dronningen, Jacob Jørgensen og manuskriptforfatteren Jesper W. Nielsen kastede sig ud i et nyt eventyr. Det fortællende eventyr blev H.C. Andersens “De vilde Svaner”, og det reelle eventyr blev at skabe en egentlig spillefilm med nogle af Danmarks førende skuespillere i hovedrollerne.

Scene fra filmen De Vilde Svaner

Om arbejdet med filmen fortæller Dronningen: ”Hele samarbejdet omkring filmen har været en stor oplevelse for mig. Jeg fik mulighed for at deltage i hele udviklingen lige fra begyndelsen og har vel egentlig været med til det meste, lige med undtagelse af lyssætningen, som er en kunst helt for sig, og det store computerarbejde; det er rent trylleri, der nøjes jeg med at se og måbe begejstret”.

Dronningen fortæller om sit arbejde med decoupagerne: "Både til “Snedronningen” og til “De Vilde Svaner” er alle decoupagerne lavet på ovale plader ca. 45 x 32 cm. Det er en form, der ikke “bremser” øjet, sådan som et firkantet format kan gøre det. Derved bliver kompositionen friere. Når jeg begynder på en decoupage, tager jeg det materiale frem, som jeg tror, jeg kan få brug for, og begynder at lægge de enkelte udklip ud på pladen, skubber lidt her, lægger ovenpå og nedenunder og klipper så det fra, som ville blive dækket af noget andet. Det kan nemlig bruges et andet sted på pladen og være med til, at farveholdningen er sammenhængende. Det kan også blive vendt på hovedet og skabe den overraskelse, som gør hele decoupagen levende og lidt “mærkelig”."

Dronningen har ligeledes kreeret de dragter, som skuespillerne bærer i filmen. Om arbejdet med kostumerne fortæller dronningen: "Til filmen blev jeg bedt om også at tegne kostumerne, og det gjorde jeg med stor fornøjelse. De skulle have en særlig stilholdning. Nogle af kostumerne er inspireret af malerier, bl.a. nogle engelske genremalerier, de historiske, romantiske genremalerier fra 1800-tallet. I disse billeder fandt jeg noget, der stemte overens med min forestilling om denne eventyrverden, som vi gør konkret, fordi vi laver billeder af dem med rigtige mennesker i tøjet. Jeg så et billede og tænkte: “Dét er Elisas kostume, når hun bliver dronning” – den hvide dragt med de lange ærmer”.

Det er en stor glæde for Odense Bys Museer at kunne udstille Dronningens værker, der ikke blot illustrerer Andersens skrivekunst, men som kunstnerisk udtryk også er beslægtet med digterens egen billedkunst. Dronningens decoupage-arbejde falder helt i tråd med H.C. Andersens kunstnersind, sådan som det kommer til udtryk i digterens klip og collager.  

Foto: Udstillingsarkitekt Eskild Bjerre Laursen 

I forbindelse med udstillingens åbning den 4.9. 2009 udgives et katalog, hvor man kan bl.a. kan læse et længere interview med Dronningen. Her fortæller Dronningen om sit arbejde med H.C. Andersens eventyr og filmatiseringen af ”De Vilde Svaner”.

Udstillingen vil være åben for offentligheden den 5. september – 30. december 2009.

Udstillingen er blevet til med støtte fra Energi Fyn, Odense Kunstfond, Møllerens Fond og Odense Kommune og udstillingskataloget er sponsoreret af Winther Grafik, Clausen Offset, Arctic Paper og Bogbinder Møller.

Læs mere om udstillingen her
Se PDF af udstillingsfolder her

PRESSEKONTAKT

Yderligere information om udstillingen og dens tilblivelse fås ved henvendelse til:
Museumschef Torben Grøngaard Jeppesen, Odense Bys Museer, tlf. 0045 6551 4600 / tgj@odense.dk.

Generelle spørgsmål samt bestilling af fotos bedes rettes til:
Marketingchef Lene Pedersen, Odense Bys Museer, tlf. 0045 2090 1312 / lenp@odense.dk

Pressepool til udstillingsåbning 4.9.
Udstillingen åbnes af Hendes Majestæt Dronningen i H.C. Andersens Hus den 4. september kl. 17.00. Der vil der være en pressepool med begrænset adgang og invitation til pressen og program for åbningen vil blive udsendt i uge 35.


FAKTA

Udstillingsåbning den 4. september
Den 4. september 2009 åbner Odense Bys Museer udstillingen ”De Vilde Svaner” i H.C. Andersens Hus, hvor H.M. Dronningens decoupager og dragter til filmatiseringen af H.C. Andersens eventyr præsenteres. Både åbningen af udstillingen og galla-premieren på filmen ”De Vilde Svaner” finder sted på Kulturnatten og festlighederne i den gamle bydel vil derfor stå i Dronningens, Andersens og De Vilde Svaners tegn.

H.M. Dronningen åbner udstillingen i H.C. Andersens Hus kl. 17.00 og fortsætter herefter til galla-premieren på filmen i Odense Koncerthus for ca. 1.000 gæster. Filmen vises ligeledes som Open Air film for alle interesserede i Lotzes Have ved H.C. Andersens Hus i forbindelse med Kulturnatten i Odense.

Der er fri adgang for alle til at se filmen kl. 19.15 og besøge udstillingen i H.C. Andersen Hus samt at se Børnekulturhuset Fyrtøjet denne aften. Se programmet for Kulturnatten her.

Filmen De Vilde Svaner

Filmen ”De Vilde Svaner” har gallapremiere den 4. september 2009 i Odense Koncerthus og biografpremiere den 11. september 2009. Filmen er instrueret af Ghita Nørby og Peter Flinth og produceret af JJ film i tæt samarbejde med H.M. Dronning Margrethe II.

Det er eventyret ”De vilde Svaner”, der er genstand for det spektakulære univers, som baner vejen for en rejse ind i en kunstnerisk dyster eventyrverden befolket af prinser, prinsesser, onde stedmødre, ligædere og tudser.

Hovedrollerne i De Vilde Svaner spilles bl.a af Stine Fischer Christensen, Jens Jørn Spottag, Benedikte Hansen, Helle Hertz, Ghita Nørby, Søren Sætter-Lassen og Thure Lindhart.

Scenografien er skabt af Dronning Margrethe II og er realiseret med 3D-computereffekter og skuespillere, som understreger historiens episke forløb. Filmen kredser om livets store temaer: kærlighed, ondskab, udholdenhed og den utrættelige kamp for retfærdighed.

"De Vilde Svaner" er optaget ved hjælp af den særlige green-screen-teknik, hvor skuespillerne spiller foran et grønt lærred, hvorefter alt omkring skuespillerne indsættes digitalt. Det er denne teknik, der har gjort det muligt at inddrage Dronning Margrethe II's decoupager så omfattende, som det er tilfældet i denne film og på en måde, så skuespillerne i flere tilfælde bogstaveligt talt flyver rundt i den papirklippede scenografi.

Yderligere information om filmen De Vilde Svaner fås ved henvendelse til Nikolaj Vibe, Direktør JJ Film, tlf. 21 42 60 76.


PRESSEFOTO

Hendes Majestæt Dronningen arbejder med decoupager  - klik her
Hendes Majestæt Dronningen under filmoptagelser - klik her
Elisa ved søen i decoupagen - Klik her
Decoupage Troen - klik her
Decoupage Byen - klik her
Decoupage Bondehuset - Klik her
Tegning, Elisa ved hulen - klik her

Fotos taget af udstillingsarkitekt Eskild Bjerre Laursen:   

Kulturen 1 - Klik her 
Kulturen 2 - Klik her
Troen 1 - Klik her
Troen 2 - Klik her
Naturen 1 - Klik her
Naturen 2 - Klik her
H.M. Dronningen - Klik her   

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer