H.C. Andersens Fødselsdag

24. marts 2010

Fredag den 2. april kan du være med til at fejre H.C. Andersens 205 års fødselsdag. Du kan besøge Odenses to H.C. Andersen-museer, H.C. Andersen Hus og H.C. Andersens Barndomshjem, helt gratis denne dag og opleve særudstillinger med fantastiske papirklip og med gækkebreve, og naturligvis, den traditionelle uddeling af H.C. Andersens Legat til en flittig skoledreng og -pige fra Odense.

H.C. Andersens Legat
I 1860 oprettede H.C. Andersen et testamente, hvor han bestemte, at et legat på 1000 rigsdaler skulle oprettes efter hans død. Afkastet, ca. 40 rigsdaler om året, skulle gives som hjælp og opmuntring til den flittigste dreng i Odense Fattigskole, hvor han selv havde gået, eller til en lignende fattigskole i Odense. Legatet skulle kaldes ”H.C. Andersens Hjælp”. I 2007 besluttede man dog, at Legatet også skal uddeles til en skolepige, som også har gjort sig fortjent til æresbevisningen.
Legatet til en flittig skoledreng og -pige i Odense uddeles i H.C. Andersens Hus den 2.4. kl. 13.00 – 14.00. Under arrangementet vil der være oplæsning af eventyr og sang og musik. Alle er velkomne, men der kan være begrænsede pladser.

Fantastiske papirklip - Med Saksen som Pensel
I H.C. Andersens Hus kan du se en udstilling med nogle helt fantastiske papirklip udført af den dansk-norske psaligraf Karen Bit Vejle. Karen Bit Vejle er papirklipper på et højt kunstnerisk niveau, og med udstillingen har hun skabt en magisk verden med symboler, flora, fauna og musik og detaljeret ornamentik i særklasse. På udstillingen vises eventyrlige og usædvanlig store papirklip der - ligesom H.C. Andersens egne papirklip - ligger langt fra de gængse forestillinger om, hvad det vil sige at klippe figurer i papir.
– Du må se det før du tror det.

Omvisning med Karen Bit Vejle
Kunstneren bag udstillingen ”Med Saksen som Pensel” Karen Bit Vejle er i Odense i forbindelse med digterens fødselsdag. Få en unik oplevelse, når Karen Bit viser om sin udstilling kl. 14.00, efter uddeling af Legatet, og fortæller om hvordan hendes papirklip bliver til - om arbejdsprocessen med saks og papir og om historierne, som knytters sig til de psaligrafiske værker.

Børn udstiller gækkebreve
- en vintergæk, en sommernar, en fugl uden vinger…

I anledning af Påsken viser H.C. Andersens Hus en udstilling med flotte gækkebreve, som 4. klasses elever fra skoler i Odense har lavet under vejledning af billedkunstner Sonia Brandes. Hensigten med udstillingen er, at sætte fokus på gækkebrevstraditionen, der er helt enestående for Danmark.  
”At klippe papirklip kræver tid og fordybelse. Det er dyder som mange børn og unge i dag ikke oplever i samme grad, som da jeg selv var barn” udtaler Sonia Brandes. For at kunne give traditionen med gækkebreve et løft og gengive den skønhed og omhu, der tidligere blev lagt i den, har Sonia Brandes taget initiativ til at arbejde sammen med de to skoleklasser i Odense. I et par uger har de arbejdet med papirklippene og børnene er gået til opgaven med stor begejstring og engagement. Det er der kommet et fantastisk fint resultat ud af, som kan ses på udstillingen i H.C. Andersens Hus i perioden 23.3. – 25.4.
Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Sonia Brandes, Odense Kommune og H.C. Andersens Hus.

H. C. Andersens Hus
Bangs Boder 29, Odense C
Åbent kl. 10.00 - 16.00

H.C. Andersens Barndomshjem
Munkemøllestræde 3, Odense C
Åbent kl. 11.00 -15.00

Yderligere information fås ved henvendelse til overinspektør Ejnar Stig Askgaard på tlf. 6551 4658 eller mobil 2090 1315.

Læs mere om festlighederne i Odense omkring H.C. Andersens fødselsdag her

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer