"De Vilde Svaner" lander i Vinterpaladset i Skt. Petersborg

26. september 2012

Udstillingen "De Vilde Svaner" baseret på H.C. Andersens eventyr med H.M. Dronningens decoupager og dragter til filmen af samme navn er på sin verdensturné nu nået Rusland. H.K.H. Kronprinsessen åbner udstillingen den 8. oktober.

Siden 2009 har udstillingen De Vilde Svaner gæstet bl.a. USA, Mexico, Kina og Japan, hvor mere end hundredetusinde gæster har haft lejlighed til at stifte bekendtskab med H.C. Andersens eventyr om prinsen, der blev forvandlet til svane. Udstillingen består af decoupager og dragter skabt af Dronningen. I starten af oktober har udstillingen premiere i Skt. Petersborg.

Tilbage i september 2009 havde spillefilmen "De Vilde Svaner" produceret af filmmanden Jacob Jørgensen premiere i de danske biografer. Ved samme lejlighed åbnede H.C. Andersens Hus i Odense en udstilling med den helt specielle scenografi, som indrammer filmens historie.

Der er tale om over hundrede decoupager i størrelser på 40-50 cm. Decoupagerne er skabt af Dronningen i et samarbejde med Jacob Jørgensen og filmens instruktør Peter Flinth. Via green-screen-teknologi blev filmen indspillet i et næsten tomt, grønt studie, hvorefter decoupagerne digitalt blev indarbejdet som ramme for de enkelte scener. Således agerede skuespillerne - blandt disse Ghita Nørby, Thure Lindhardt og Søren Sætter-Lassen - inden for opmærkede felter i studiet. I den digitalt omsatte film blev deres bevægelser præcise i forhold til eksempelvis trædesten hen over en å. Der er tale om en meget fascinerende måde at skabe filmkunst på. Udover decoupagerne skabte Dronningen også alle dragter brugt i filmen.

Under filmoptagelserne blev Odense Bys Museer koblet på projektet og i et samarbejde med Dronningen og Jacob Jørgensen blev udstillingen "De Vilde Svaner" planlagt. Gennem fire efterårsmåneder i 2009 besøgte mere end 25.000 gæster udstillingen i H.C. Andersens Hus i Odense.

Udstillingen i H.C. Andersens Hus


Oprindeligt var det ikke planen, at udstillingen skulle vises andre steder, men der opstod en international efterspørgsel og i et samarbejde mellem Hoffet, JJ Film og Odense Bys Museer indledtes en verdensturné for udstillingen og filmen. Første stop var Franz Mayer Museum i Mexico City. I det tidlige forår 2010 åbnede udstillingen under overværelse af D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie. Udstillingen fik besøg af omkring 30.000 mennesker, og mange deltog i decoupageværksted og i højtlæsning af H.C. Andersens eventyr arrangeret af museet.

Fra Mexico gik turen til USA, hvor udstillingen åbnede i juni 2010 i Meridian International Center i Washington DC. National Gallery of Art dannede ramme for visning af filmen. Åbningen og filmpræsentationen var en markant begivenhed i Washington DC, der tiltrak mange repræsentanter fra det politiske system, erhvervslivet, kulturinstitutioner og det diplomatiske korps. D.K.H. Kronprinsen og Kronprinsessen overværede åbningen.

Kronprinsparret, Jacob Jørgensen og Torben Grøngaard Jeppesen ved åbningen i Washington DC

 

I efteråret 2010 fløj "De Vilde Svaner" til Kina, hvor det imponerende Prins Gong's Palace midt i Bejing by dannede rammen for udstillingen. Prins Joachim repræsenterede Kongehuset ved den flot anlagte åbning. I de følgende måneder blev udstillingen besøgt af flere hundrede tusinde gæster, ikke mindst i forbindelse med de særlige feriedage i Kina omkring 1. oktober. Kinesisk TV viste filmen ved flere lejligheder med seertal på mange millioner. 

Åbningen af "De Vilde Svaner" i Prince Gong's Palace

I foråret 2011 skulle udstillingen have været vist i Tokyo, men jordskælv og efterfølgende atomkrafts-ulykke udsatte planen. Det blev muligt at realisere visningen senere på året, og den 3. november kunne Prins Joachim og Prinsesse Marie åbne udstillingen for et indbudt publikum. Tidligere på dagen havde Prinsen og Prinsessen deltaget i et decoupageværksted for en gruppe jordskælvsramte børn fra den nordlige del af Japan. Arrangementet blev forestået af H.C. Andersen-parken i Funabashi og blev en stor oplevelse for børnene og deres  forældre. En særlig stor decoupage skabt af Dronningen til lejligheden blev solgt for ½ mio. kr. til Andersen Bakery i Japan. Pengene gik til jordskælvsramte børn. Såvel decoupageværkstedet som udstillingsåbningen fik en enorm pressebevågenhed og blev omtalt i de fleste større medier i Japan. I udstillingen indgik flere af H.C. Andersens originale klip samt den første udgivelse på japansk af Andersens eventyr udlånt fra H.C. Andersens Hus i Odense.

Decoupage-værksted i Tokyo


I foråret 2012 var turen nået til Rom, hvor det nationale museum i Rom - Palazza Massimo - dannede ramme. Udstillingen åbnedes med deltagelse af Dronningen og under overværelse af Italiens præsident og den italienske og danske kulturminister. Udstillingen omfattede denne gang to elementer, dels decoupager og dragter fra "De Vilde Svaner" og dels "H.C. Andersen og Rom" - en udstilling af H.C. Andersens fantastiske tegninger fra hans ophold i Rom. Det var første gang, at de skrøbelige tegninger var tilbage i Rom. Hen over sommeren besøgte 47.500 gæster udstillingen.

Fra pressepræsentationen af "De Vilde Svaner" i Rom.


Den 8. oktober åbner udstillingen i Vinterpaladset i Skt. Petersborg. Det er sidste stop på verdensturneen. Her vil Kronprinsessen forestå åbningen i de flotte nyrestaurede sale i paladset. Dagen efter åbningen vil Kronprinsessen sammen med børn fra Vinterpaladsets billedskole deltage i et decoupageværksted arrangeret i et samarbejde mellem Hermitage Museet og Odense Bys Museer. Udstillingen vil kunne ses i Skt. Petersborg frem til den 2. december.

Fra Skt. Petersborg vil "De Vilde Svaner" flyve tilbage til Danmark og decoupager og dragter indgå i Amalienborg-museets samlinger. Dermed har filmen og udstillingen været på en ganske eventyrlig rejse over flere verdensdele og med mange oplevelser og udfordringer. Filmen er blevet set af millionvis af seere i de nævnte lande, og udstillingen har trukket hundredtusindvis af gæster. Rejsen har givet inspiration til en anden gang at sætte H.C. Andersen og Danmark på verdenkortet i en kombination af vores store digters fortællinger og nutidige kunstneres evner til med afsæt heri at skabe nye kunstneriske udtryk!

Der er produceret to bøger i forbindelse med udstillingen:

De Vilde Svaner. Dronning Margrethe II's Decoupager og dragter til filmatiseringen af H.C. Andersens eventyr. Forlaget Odense Bys Museer 2009

De Vilde Svaner. Udgivet på dansk af Kristeligt Dagblads Forlag 2009. På engelsk, kinesisk og italiensk af JJ Film i 2010-2012.

 

Nærmere oplysninger kan fås ved henvendelse til filmproducent Jacob Jørgensen, JJ Film, tlf. 2674 3200 eller museumschef Torben Grøngaard Jeppesen, Odense Bys Museer, tlf. 2090 1310.

 

 

 

 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer