Værdifuldt guldsmykke fra 1300-tallet

15. august 2013

Arkæologer fra Odense Bys Museer finder et værdifuldt guldsmykke fra 1300-tallet

Maria viser stolt guldsmykket frem

 

Et smykke-kors af massivt guld er fundet i den store arkæologiske udgravning midt i Odenses middelalderlige bykerne.

Danmarks hidtil største arkæologiske udgravning i en middelalderlig bykerne, der er en del af forberedelserne til omdannelsen af en firesporet vej midt i Odense til byrum med boliger og par-keringskælder, har sommeren igennem budt på mange fine  og enestående fund.   Nu er et flot guldsmykke dukket frem af mulden.  

Grundigt undersøgt

Smykket blev fundet 6. august og siden da har arkæologer og konservatorer fra Odense Bys Museer undersøgt det fine guldkors på alle leder og kanter. Dels for at fastslå smyk- kets alder, men også for at udelukke, at smykket er en moderne kopi.  

- Vi har gået og lurepasset lidt med det her smykke, for vi ville være helt sikre på, at det ikke er en kopi. Nu har vi undersøgt sagen grundigt og vi er nu så sikre på, at det er den ægte vare, at vi godt tør fortælle om det, siger Maria Elisabeth Lauridsen med et smil.  

I første omgang havde vi ikke armene helt i vejret, for vi kunne genkende guldkorset fra to lignende smykker, som ligger på Nationalmuseet. Det ene af smykkerne kan man købe som replika i forskellige museumsbutikker, så vi ville altså lige være helt sikre, før vi rigtigt kunne glæde os." siger arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen fra Odense Bys Museer og fortsætter:  

- Det er jo også sådan med guld, at lige meget hvor mange hundrede år, det har ligget i jor-den, så funkler det, som om det var tabt i går. Det er noget helt specielt. Og det sker altså heller ikke særligt tit, at vi finder guld. I mine otte år som gravende arkæolog er det første gang, jeg har været med til at finde guld. Vi er alle sammen rigtig glade for det her fund og vi synes, at "vores" guldkors er en lille smule flottere end Nationalmuseets.  

Korset er mindst 18 karat, men det er ikke afgørende

Guldsmykket har da også allerede været genstand for en lang række undersøgelser, som skal fastslå smykkets alder og ægthed. I et mikroskop kan man se bittesmå slidspor efter årene i jorden og små sandkorn der har aflejret sig i smykkets snoninger. Det er meget karakteristisk for ting, der har ligget i jorden i mange hundrede år. 

Konservatoren har også brugt bl.a. kongevand til at teste, om smykket nu også er lavet af guld. Det foreløbige resultat viser, at smykket er lavet af massivt guld på mindst 18 karat. Nærmere undersøgelser vil vise, om karaten måske er endnu højere.

- Derfor må vi også konstatere, at hvis nogen virkelig var ude på at drive gæk med os, så vil- le det i dette tilfælde være en meget, meget dyr spøg, konstaterer Maria Elisabeth Lauridsen. 

Guldet er af mindst 18 karats renhed - men det er slet ikke afgørende for arkæologerne.

- Det er ikke vigtigt for os, hvilken karat smykket er. Det er ikke mere værd for os end den glasring, vi fandt for et par måneder siden, som kan dateres tilbage til det 11. århundrede Begge fund siger noget om den periode, som vi undersøger. Værdien er ligegyldig, for vi skal jo aldrig ud og sælge det, siger Maria Elisabeth Lauridsen.

Smykket udstilles lørdag 17.08 fra kl. 10-14

Smykket udstilles, men kun i meget kort tid. Det værdifulde smykke ligger lige nu sikkert gemt af vejen i en bankboks, men lørdag 17. august kan man, som noget helt særligt, få det at se.

I fire timer, vil guldsmykket ekstraordinært blive udstillet i "Fra Gade til Bys" røde Infoboks lige over for udgravningen på I. Vilhelm Werners Plads bag Odense Rådhus. Åbningstiden er fra kl. 10.00 til 14.00 og der er gratis adgang.  

Samme dag holder udgravningen åbent hus fra 10.00 - 14.00 med rundvisninger hver time og åbent i arkæologernes arbejdende værksted. Her kan man se, hvordan de mange spændende fund fra udgravningen bliver analyseret og behandlet. Børnene kan lege mini-arkæologer, mens forældrene selv kan prøve deres evner inden for arkæologi ved solde-stationen. Det er her mange af de rigtigt spændende fund bliver gjort.

Udgravningen og rundvisningerne er hen over sommeren blevet til Odenses nye turistattraktion   Fra gade til by Den historiske udgravning i centrum af Odense er en væsentlig del af Odense Kommunes projekt "Fra gade til by". Det er gratis at få en rundvisning og besøge arkæologerne værksted.

Der findes mere information på www.fragadetilby.dk. Arkæologernes arbejde og sidste nyt fra udgravningen kan også følges på facebook.com/infoboksen eller facebook.com/montergarden.

Yderligere infoformation kontakt arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen, Odense Bys Museer, tlf. 2037 9422

Fakta

Guldsmykket   Smykket er et kors, der har væ-ret et vedhæng til en kæde. Det dateres til 1300 tallet.   Smykket vejer 4 gram og måler ca. 2,5 cm på hver led. Det er fremstillet af massivt guld med en karat på 18 eller højere.   To lignende smykker er før fun- det i Danmark. Det ene i Sorø Klosterkirke, det andet på en kirkegård på Sjælland. Begge disse smykker opbevares på Nationalmuseet.

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer