En fejring af byens søn med flere vinkler

Livet igennem søgte H.C. Andersen efter anerkendelse - og fik den. Allerede i sin levetid opnåede han enorm berømmelse i det meste af verden. I Europa var han den helt store litterære stjerne. Men på trods af hans globale succes var en lille bys fejring 6. december 1867 måske den vigtigste fejring for Andersen overhovedet. Som 14-årig var han draget ud i verden for at finde det hjem, som Odense ikke syntes at kunne levere for ham dengang. Nu 48 år senere kunne han se ud over folkemængden, der havde samlet sig på Flakhaven i Odense - hans barndomshjems by - for at hylde ham og sige: Her er dit hjem. Og selvom sådan en fejring var en lille gestus sammenlignet med al den anerkendelse, han havde vundet internationalt som kunstner, så betød fejringen alverden for ham. Ikke blot var den opfyldelsen af en profeti, om at han ville blive til noget, og at hele byen engang ville markere dette ved at lade den oplyse i hans ære. Men vigtigere endnu var den lokale anerkendelse! Måske fordi det var hér, i Odense, han var formet. Det var denne by, der på godt og ondt havde dannet afsættet for ham. Alle børn vil jo gerne anerkendes af deres forældre. Og som byens søn gjaldt det også ham.

En del af byens identitet
Når vi nu 150 år senere igen fejrer hans æresborgerskab, er det imidlertid ikke blot en anerkendelse fra byen til dens bysbarn. Rollerne er næsten byttet rundt. Der er ikke længere blot tale om, at byen har formet digteren, men også om at digteren har formet byen. Derfor høster byen også stor international anerkendelse på grund af eventyrenes enorme berømmelse. Fejringen den 6. december i år handler derfor ikke kun om H.C. Andersen, men lige så meget om alt det, han har givet verden, og det som verden af den grund giver Odense. Derfor er det også passende, at byens fejring af H.C. Andersen og hans fantastiske univers rækker ud over det lokale til det nationale og videre endnu: Fejringen binder tråde mellem hans fødeby og verden. Det sker ikke mindst i form af en international H.C. Andersen konference på Syddansk Universitet og en genfortryllelse af eventyrhaven udført af den internationalt anerkendte lyskunstner Bruce Munro.

Andersen har meget at sige
H.C. Andersen hører verden til, sagde han selv, men han tilhører også dig og mig og os alle sammen. Det gør han, fordi vi alle, uanset køn eller geografi, kan spejle os selv i hans fantastiske univers. Derfor er den 6. december ikke blot byens fejring af dens stolte søn eller en fejring af H.C. Andersens internationale betydning. Den 6. december er en fejring af, at uanset hvem vi er, eller hvor vi kommer fra, så har Andersen til stadighed noget at sige os hver især, hvis vi blot vil lytte. Det håber vi, at rigtig mange har lyst til den 6. december!

 

Tilbage til Nyt fra Odense Bys Museer

 

 

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 39156040
EAN: 5790002433825

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer